Több elismerést osztottak ki a PhD, a mester és az alapképzésben tanuló egyetemisták között.
Fiatal kutatókat díjazott a K&H
Hetedik alkalommal díjazta a K&H azoknak a fiatal agrárhallgatóknak a kutatásait, akik fenntarthatósági szemléletmódjukkal és digitális affinitásukkal hozzájárulhatnak a mezőgazdaság fejlődéséhez. Az ágazat igénye az új megoldásokra egyre sürgetőbb, hiszen a Covid okozta rövidtávú kihívások mellett mind a klímaváltozás hatására átalakuló fogyasztói elvárásokhoz, mind a változó éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodnia kell, miközben magának a termelésnek és feldolgozásnak is környezetbarátabbá kell válnia – áll a K&H sajtóközleményében.
A koronavírus-járvány okozta időszakos krízisvásárlások és az emelkedő infláció mellett a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak komoly hosszú távú változásokkal is szembe kell néznie. A klímaváltozás ugyanis három szinten is nyomást gyakorol az ágazatra. A rendkívüli időjárási események ingadozó termésmennyiséget, ármozgásokat és komoly növényegészségügyi problémákat okoznak, amikhez a termelésnek igazodnia kell. A klímaváltozás elleni harc a lakosság élelmiszerfogyasztásában is átrendeződést okoz, fokozatosan növekszik a húsmentes, a biogazdálkodásból származó és a helyben termelt élelmiszerek forgalma. Mindezek mellett pedig az agrárium környezetre gyakorolt hatását is csökkenteni kell, ugyanis az EU következő, 2023-ban életbe lépő Közös Agrárpolitikájának céljai között már hangsúlyosan szerepelnek a fenntarthatósági törekvések. A magyar gazdaságban meghatározó szerepet betöltő – a GDP több mint 6 százalékát és a foglalkoztatottak közel 8 százalékát adó – hazai agrárcégeknek tehát fel van adva a lecke, hogy új megoldásokat, technológiákat keressenek.
„Ma a mezőgazdaságban folyamatosan növelni kell a korszerű technológiák alkalmazását annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni lehessen a fogyasztói, környezeti és gazdasági változáshoz. Már nem precíziós gazdálkodásról, hanem digitális mezőgazdaságról beszélünk, ami a műholdfelvételek, a GPS-technológia, a robotika és az internet alapú hőmérséklet-, nedvesség- és egyéb érzékelők széles skáláját alkalmazza. Egy dolog azonban még hiányzik: az a tudás, amellyel a hatalmas mennyiségben elérhető adatokat összerakjuk, rendszerezzük, hogy jobb döntéseket hozzunk”
– hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseinek bejelentésekor. A 2015 óta folyamatosan működő pályázat célja ugyanis azoknak a fiatal agrárszakembereknek a megtalálása és támogatása, akik új szemléletmódjuknak és digitális képességeiknek köszönhetően az ágazat fenntartható, a klímaváltozást és annak hatásait enyhítő fejlődését segíthetik.
A pályázaton az agrárképzést nyújtó felsőoktatási intézmények alap-, mester- és PhD képzésein részt vevő hallgatói vehettek részt. A beadandó munkák témája a fenntartható agrárium körére épült. Ezen belül többek között olyan témákat vizsgáltak a hallgatók, mint a gazdaságokban keletkező hulladékok felhasználási lehetőségei, a nagyüzemi mezőgazdaság klímaváltozásra gyakorolt hatása és a halgazdaságok takarmányozásának újragondolása.
„Az elmúlt hét évben 336 tehetséges hallgató nyújtotta be színvonalas szakmai munkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra. Közülük az idei nyertesekkel együtt 53-an kaptak összesen 8 millió forint támogatást kutatómunkájuk folytatásához, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mezőgazdaság hatékonyabb, biztonságosabb és fenntarthatóbb legyen”
– emelte ki az agrárszakember.
Az idei díjazottak
PhD kategória
- 1. helyezett: Gorliczay Edit
Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
Baromfitrágya alapú komposzt termékek előállításának és hasznosításának értékelése - 2. helyezett: Molnár Áron
Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
Rovarfehérjék és a zooplankton felhasználási lehetőségeinek vizsgálata a ponty és a csapósügér takarmányozásában - 3. helyezett: Boros Ildikó Fruzsina
Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Kar, Kertészettudományi Doktori Iskola
Salátafajták produkcióbiológiai jellemzése és komplex értékelése LED-es megvilágítási programok tesztelésével
Mesterképzés kategória
- 1. helyezett: Kühn Dorottya
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök kar
A vér- és tojáspor állománykialakító hatásának összehasonlítása kevert tésztás süteményben - 2. helyezett: Örkényi Adrienn Bettina
Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar - Élesztő törzsek alkalmazhatóságának vizsgálata papír-alapú szubsztrátumok biotisztításához - 3. helyezett: Máté Ádám
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
A szemes cirok genotípusok fiziológiai plaszticitásának összehasonlító vizsgálata eltérő mennyiségű nitrogénellátás mellett
Alapképzés kategória
- Temesi Tamara
Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar
Nagyüzemű mezőgazdasági művelés két évtizedes klímaváltozásra gyakorolt hatásának vizsgálata szénlábnyom számítással - Balogh Marcell János
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Borászati hulladékok hasznosítása környezetbarát technológiák alkalmazásával