A modern gombatermesztés sikeres beruházás a jövőbe
Fotó: Pexels

A modern gombatermesztés sikeres beruházás a jövőbe

Az alábbi cikkben a tisztelt olvasó, mezőgazdasági vállalkozó és az egészséges élelmiszerek termelésében lehetőséget látó befektetők számára szeretne a Bio-Fungi Kft. tájékoztatást adni, a gombatermesztésben rejlő óriási lehetőségek bemutatásával.

Ehhez az is apropót adott, hogy a Covid időszak alatt, az egészséges táplálkozás felértékelődött, a saját és belső élelmiszerellátás még fontosabbá vált Magyarországon is. Az egészséges élelmiszerek termesztése és fogyasztása a pandémia alatt folyamosan növekedett és növekszik nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is, nincs és nem volt ez másképpen a gombával sem.

A friss magyar zöldség-, gyümölcs- és gombatermesztés óriási lehetőségek előtt áll, mivel a piaci igények rohamos bővüléshez a termelési kapacitások bővítését Magyarország Kormánya különösen fontosnak tartja, amelyhez számtalan támogatási programot indított el, olyanokat, amelyek eddig soha nem voltak és újabb pályázatok vannak készülőben. Talán soha nem volt annyira könnyű és egyszerű pályázni és fejleszteni, mint ahogyan az a jelenlegi tervekben és pályázatokban szerepel.

A gomba, mint egészséges és közkedvelt élelmiszer iránti igény óriási növekedése miatt a rendszerváltozást követően elindult egy nagyarányú termesztési kapacitásbővülés. A '90-es évek eleji néhány ezer tonnás évi termelés a 2000-es évek elejére, a 2010-es évek közepére több, mint tízszeresére növekedett, elérve és meghaladva az évi 30.000 tonna feletti mennyiséget. A gomba szinte az egyetlen olyan a zöldség kategóriájába tartozó, jóllehet teljesen önálló élelmiszer-kategória, amely egész évben, a külső tényezőktől függetlenül, stabil minőségben és mennyiségben termelhető és a piaci igényei is állandóak éves szinten, azaz szezonhatásoktól mentes. Azonban az állandó és kiegyenlített termelést csak modern termesztő berendezésekben, gombaházakban lehet fenntartható módon folytatni.

Hagyományok és modernizálás

Cégünk, a Bio-Fungi Kft lassan 30 éves múlttal rendelkezik és a Magyarországon egyedi és kimagasló fejlesztésein keresztül, az elért eredmények alapján szeretné bemutatni a gombatermesztésben rejlő lehetőségeket. A jövőbeni pályázóknak egyedi és különleges szakmai segítséget tudunk és szeretnénk nyújtani magas színvonalú szakmai tapasztalatainkra és szakembereinkre alapozva.

Magyarország egy történelmileg is réginek mondható gombatermesztési múltat tudhat maga mögött. Több, mint 100 éves hagyományai vannak a pincés csiperkegomba termesztésnek, amelynek korábban a budafoki és nagytétényi, valamint a kőbányai pincék jelentették a meghatározó alapjait. A Magyarországon szintén nagyon közkedvelt és keresett laskagomba esetében a volt Duna TSZ., valamint a Kecskeméti Zöldségkutató Intézet hatására ez a gombaféle is jelentős termelés volument ért el már a '90-es évek elejére.

A laskagomba tekintetében elsősorban a hőszigetelt fóliasátras termesztés honosodott meg Kecskemét környékén, de az ország számos más területén is. Jelenleg is folyik még a pincés termesztés, a korábban felsorolt helyszíneken és ennek komoly piaci elismertsége van még a mai napig is, ugyanakkor a jövő mindenképpen a modern, számítógép által vezérelt, klimatizált felszíni gombatermesztés, ebben rejlik a siker kulcsa, csiperke és laska esetében egyaránt.

A '90-es és a 2000 évek lendületét megtörték a hagyományos pincés termesztésen alapuló gombatermesztési módozatok (mind a csiperke-, mind a laskagomba terén) hátrányos tulajdonságai: a szilárd padozat hiánya, valamint fóliák és a klímaberendezések nélküli termesztésben rejlő bizonytalanságok. A magasabb piaci minőségi elvárások és a nagyobb termelési volumenek igényeinek a pincés termesztés már nem tudott eleget tenni. Vállalkozásunk már a '90-es évek közepétől, végétől szorgalmazta a modernizálást, fejlesztéseket, amelyekre nem sok forrás jutott és a bankhitelek magas kamatai, a mezőgazdaság alulértékelt szerepe is hátráltatta az átütő fejlesztések megjelenését.

Így számolható fel az importfüggőség

Mára felépült 3-5 modernnek mondható gombafarm és a különösen hatékony holland technológiákat még továbbfejleszteni is képesek voltunk vállalkozásunknál, ócsai telephelyünkön, amelyet minden érdeklődőnek be tudunk mutatni. A 2008-as évtől kezdődően indítottuk el a modern, felszíni gombatermesztést, amely már a laska- és csiperkegomba esetében is a legmodernebb Magyarországon. A jelenleg is megmaradt pincés és hagyományos termesztés, valamint a megépült néhány új gombaház azonban nem tudott, illetve nem tud lépést tartani a még nagyobb fogyasztási bővülésnek, amely óriási perspektívákat nyit az újonnan belépőknek és a jelenleg pincében termelő, de a modern termesztésbe átlépni kívánó szereplőknek.

Vállalkozásunk szakmai észrevételekkel, javaslatokkal tudott segíteni Magyarország Kormányának a pályázati rendszer kialakításnak és hatékonyságának a fokozása érdekében, amely alapján a magyar gombaipar elindulhat a további modernizálás útján. A jövőbeni pályázókat számtalan módon tudjuk segíteni, amelynek a fő alappillérei:

  • a több évtizedes egyedi és kimagasló magyar és nemzetközi tapasztalataink, kidolgozott, engedélyezési és kivitelezési szintű tervdokumentációk,
  • gombatermesztési alapanyag (csiperkegomba komposzt és laskagomba alapanyag) biztosítása szerződéses alapokon,
  • a megtermelt gomba felvásárlása igények alapján (teljes integrátori szerep),
  • a kivitelezők megtalálása és kiválasztása, valamint
  • a project management mellett és után a szaktanácsadóink bevonásával folyamatos továbbképzés, oktatás és szakmai támogatás ellátása.

Célunk az, hogy Magyarország gombaimport függőségét felszámoljuk, jelentős exportpiacainkat megtartsuk és bővítsük, de leginkább az, hogy minél több, friss egészséges gombához, élelmiszerhez juttassuk a magyar fogyasztókat. Áporkai komposztüzemünkből a jövőben szeretnénk még több hazai és új szereplőt is kiszolgálni, a több mint 10-15 országba való alapanyag exportunk mellett.

Várunk és kérünk minden érdeklődőt, amennyiben szándékában áll fejleszteni vagy lehetőséget lát a magyar élelmiszer termelésben és a friss árutermelésben hosszú távú és jól megtérülő beruházást szeretne, keressen bennünket. Az alapvető szaktanácsadás vagy alapanyag ellátás mellett teljes tervdokumentációkat és integrátori együttműködést is tudunk biztosítani. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keresse szaktanácsadónkat a következő elérhetőségek egyikén: Tőkés Balázs +36 70 337 9736 balazs.tokes@biofungi.hu

Ne hagyd ki!