Új horgászjegytípus is kapható a Balatonon 2023-tól
Fotó: Shutterstock

Fontos változás a balatoni horgászatban

Emelkedik a balatoni horgászjegyek ára, valamint új jegytípus is kapható 2023-tól. Az illetékesek szerint legalább negyedével lenne indokolt növelni az árakat, azonban ennél visszafogottabb drágulásra számíthatnak a horgászok.


Differenciált horgászjegyár-emelés a Balatonon

Amíg tavaly nem változtak a horgászjegyárak a Balatonnál, idén a gazdasági körülmények indokolttá teszik az áremelést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szerint. Azonban a drágulást az engedélytulajdonosok életkora és a fogási esélyek szerint differenciálták.

A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben növekednek. A parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal nőnek. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig változatlan marad

- közölte Szári Zsolt vezérigazgató az MTI-vel.

A szakember hozzátette, hogy 25-30 százalékos emelés lenne indokolt, azonban ennek lehetőségét - részben egy közvélemény-kutatás eredményei miatt – elvetette a cég.

Továbbá a szervezte bevezet egy újabb jegytípust, a csónakos horgászjegyet. Ez valamivel drágább, mint a parti jegyek, azonban a 65 év felettieknek, a 14 év alattiaknak, valamint az ifjúsági kategóriába tartozóknak nem kell kiváltaniuk, ha 1500 méteren belül akarnak nem lajstromozott vízi járműből horgászni (részletek a balatonihal.hu oldalon).

Kedvező hírek

Szári Zsolt arra is kitért, hogy még várat magára az éves elszámolás, de megfelelően gazdálkodott a vállalat 2022-ben. 78 ezer horgászjegyet értékesítettek szeptember végéig, ami 2021 hasonló időszakának adataitól kissé magasabb szám. A nonprofit cég a horgászjegyek eladásából származó bevételeket egyebek mellett a bér, a haltelepítés és a halőrzés költségére fordítja.

Nagy eredménynek nevezte, hogy ismét ezer hektár fölötti területen végezhetnek haltelepítést a balatoni tógazdaságban. Emellett Balatonudvariban vagyongazdálkodásba vették a helyi horgászok 70 férőhelyes csónakkikötőjét, így nem lesz belőle magán vitorláskikötő.

Nehézségek

A legnagyobb kihívások, amivel 2023-ban is szembe kell néznie a társaságnak, a klímaváltozás miatti időnkénti vízhiány a tógazdaságokban, a vízhőmérséklet emelkedése és a behurcolt fajok miatti halegészségügyi problémák, a térségben megforduló, napi 2,5 tonna halat fogyasztó kárókatonák visszaszorítása, valamint a törpeharcsa terjedése

- tette hozzá az igazgató.

Továbbá a nehézségek között említette a horgászhelyek szűkösségét és a csónakkikötők létesítésének problémáit is.

Ne hagyd ki!