A 2022-es év hala a bodorka
Forrás: Shutterstock

Mit gondolsz, növény vagy állat a bodorka?

Eláruljuk: állat. Egészen pontosan hal. Érdemes lehet megnevezni a nevét, hiszen 2022-ben az év halának választották idehaza.


Ez az év a bodorkáé

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megválasztotta az év halát a Magyar Haltani Társaság (MHT). A szervezet tagjai az első körben három halfajtát választottak ki, amelyekre bárki online szavazhatot. A jelöltek között a bodorka (Rutilus rutilus), a széles durbincs (Gymnocephalus baloni) és a bagolykeszeg (Ballerus sapa) szerepeltek.

A társaság tájékoztatása szerint valamivel kevesebb szavazat érkezet mint a korábbi években. A szavazás lezárása után pedig a bodorka került ki győztesen, amivel az övé lett 2022-ben „Az év hala” cím. A győztes a szavazatok 55 százalékát szerezte meg (2289 szavazat). Második helyen a széles durbincs végzett, mely a voksolók közel 25 százalékának (1038 szavazat) nyerte el a szívét. Valamivel kevesebb, a szavazatok 20 százalékát (833) bezsebelve a harmadik helyen a bagolykeszeg végzett.

Illik tudni a győztesről

A bodorka viszonylag kisebb termetű halfajunk, testhossza maximálisan a 15-20 centimétert érheti el. Könnyen felismerhető halfajjá teszi a narancssárgás-vöröses szemgyűrűje, valamint a hasonló színekben pompázó alsó úszói. Szája csúcsba nyíló, hát- és hasúszója egyvonalban ered, mely alapján biztosan el lehet különíteni a hasonló megjelenésű vörösszárnyú keszegtől.

Hegyvidéki patakjaink, valamint gyors áramlású vízfolyásaink kivételével szinte mindenhol előfordul, viszonylag nagyobb egyedszámban, ebből adódóan a ragadozóhalaink kedvelt tápláléka. Horgászati szempontból igen kedves halfaj sok horgász számára, az első horgászzsákmányok és élmények között tarthatják számon. A nagyobb példányok a keszeghorgászatok üdvözölt zsákmányai, valamint széles körben használt csalihalként is a ragadozóhalas horgászatok során. A hazai horgászrekord 1,9 kg (2000).

Gasztronómiai tekintetben sűrűn beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és forró, bő olajban kisütve kiváló étel készíthető belőle – áll az MHT közleményében.

Korábbi győztesek:

Egészen 2010-ig visszamenően megtalálni a korábban az év halának választott állatokat a MHT honlapján. Nézzük meg a korábbi évek győzteseit is:

 • 2021: Az élen, 49 százalékos többséggel, a jászkeszeg végzett.
 • 2020: A voksok legnagyobb részét a süllő kapta (44 százalék).
 • 2019: Ebben az évben a legtöbb szavazatot a vörösszárnyú keszeg szerezte meg (44 százalék).
 • 2018: A közönségszavazás eredményeként 2018-ban a balin viselheti az Év Hala címet. A verseny győztese a három jelöltre beérkezett 5771 szavazat 38 százalékát kapta.
 • 2017: A szavazatok közel felével ebben az évben (48 százalék) a harcsa szerezte meg az első helyet.
 • 2016: A közönségszavazás toronymagas győztese (58 százalék), és ezáltal az év hala a compó lett.
 • 2015: A honlapon lezajlott közönségszavazás résztvevői 2015-re a kecsegét választották meg az év halának. A győztes nagy előnnyel végzett (60 százalék) az első helyen.
 • 2014: Ebben az évben a magyar bucó (43 százalék) lett az év hala.
 • 2013: A szavazatok 53 százalékával ebben az évben a menyhal (Lota lota) győzedelmeskedett.
 • 2012: A tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett (a szavazatok pontos számára innentől nem szerepel adat a társaság honlapján).
 • 2011: 2011-ben a kősüllő (Sander volgensis) nyerte el az év hala címet.
 • 2010: Ebben az évben pedig a Magyar Haltani Társaság az arasznyi méretet elérő nyúldomolykót (Leuciscus leuciscus) választotta az év halának.

Ne hagyd ki!