A hal a karácsonyi vacsorák klasszikus fogása
Forrás: Shutterstock

Halat vennél és nem akarsz hibázni? Erre figyelj!

A hazai halkutatás szakemberei látták el jó tanácsokkal a karácsonyi halvásárlás előtt állókat. Dr. Horváth Ákos tanszékvezető és Dr. Csorbai Balázs tudományos munkatárs a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Halgazdálkodási Tanszékének oktatói.


Fontos a hal frissessége

A MATE szakemberei szerint fagyasztott haláru vásárlása esetén keveset kockáztatunk a minőséget illetően. Érdemes azonban figyelni rá, hogy a hal húsa fehér vagy rózsaszín legyen, nem pedig barnás, illetve ne takarja sok jég. Jégen tárolt hal esetében hasznos lehet megvizsgálni a kopoltyúját és a szemét. A frissesség jele a kopoltyú estében, ha annak színe mélyvörös vagy piros. Amennyiben megszürkült, inkább válasszunk másik halat. A szemének pedig nem szabad homályosnak lennie, vagy olyannak, mintha hályog borítaná. A szakértők szerint száraz vagy ragacsos halat sem javasolt vásárolni, hiszen a friss hal tapintása csúszós és nedves. Az élő hal esetében esztétikai szempontok játszhatnak szerepet az áru kiválasztásakor: a sérülésektől és torzulásoktól mentes halakat javasolják a MATE oktatói – áll az Agrárszektor.hu cikkében.

A szakemberek szerint azt is fontos megvizsgálni, hogy honnan származik a fagyasztott, vagy élő hal. Az egyetemi oktatók a tenyésztésből (akvakultúrából) érkező halak vásárlását ajánlják a természetes vizekből származókkal szemben. Ha az előbbiek mellett döntünk, amellett, hogy kíméljük a világ vadon élő halállományát, magunkat is óvjuk. Az elfogyasztott hal ugyanis a szervezetünkbe juttathat az élőhelyéről származó esetleges - gyakran ismeretlen - szennyező anyagokat. Emellett a bizonytalan eredetű halak is egészségügyi kockázatot jelentenek. A tudósok ezért nem javasolják a nem tenyészetből származó haláruk fogyasztását, hiszen származásuk nem minden esetben megfelelően ellenőrzött. Ez alól kivételt képeznek a drágább, tengeri halászatból érkező, általában kiváló minőségű, prémium haltermékek.

A MATE szakemberei a hazai és az importhalak kapcsán megjegyezték, hogy a magyar gazdaságokból származó termékek a legbiztonságosabbak, hiszen a hal élete a konyhaasztalig egyszerűen nyomon követhető. Jellemzően nem problémások a külföldi akvakultúrából érkező halak sem, mivel az áruházláncok kizárólag ellenőrzött terméket szerezhetnek be. Ebben az esetben azonban problémák merülhetnek fel a származási helyüktől az üzletekig tartó hosszú szállításuk miatt. Megjegyzik azt is, hogy Magyarországon a természetes vízi, kereskedelmi célú halászat nem lehetséges, így ilyen hal nem kerülhet a fogyasztók asztalára – legfeljebb abban az estben, ha maguk fogták a halat. Nagyobb kockázatot csupán a külföldről származó halak egy kisebb része jelenthet.

A fenyőfa megvásárlásakor pedig erre figyeljünk

Korábban ebben a cikkünkben írtunk a fenyőfavásárlásról. A témában Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke nyilatkozott. A szakember egyebek között figyelmeztetett rá, hogy a tavalyihoz képest 10-20 százalékkal többe kerülhet idén a fa. Viszont ha nem figyelünk oda a vásárlásnál, még jobban ráfizethetünk.

Idén újdonságot jelent, hogy amíg korábban méterben számolták az árat, addig idén inkább darabárat határoznak meg az értékesítők, ami némi trükközésre adhat lehetőséget. A szakember szerint ezért érdemes utánaszámolni annak, hogyha a tavalyi méterárra rátesszük az idén kalkulált 10-20 százalékos drágulást, reális-e a fa aktuális darabára, vagy esetleg még ahhoz képest is túl van árazva a leendő karácsonyfa.

Emellett természetes érdemes a tűlevelű fizikai állapotát is felmérni a vásárlás előtt.

"Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni"

- mondta Orlóci László.

Ne hagyd ki!