2 fokkal volt melegebb a 30 éves átlagnál szinte egész Európában
Fotó: Shutterstock

2 fokkal volt melegebb a 30 éves átlagnál szinte egész Európában

A 2023. február 1. és március 17. közötti időszakban Európában a legsúlyosabb agrometeorológiai problémát a kevés eső okozza. Súlyos csapadékhiány van Spanyolország és Portugália déli részén, a talaj nagyon száraz, sürgős csapadékra lenne szükség - derül ki az OMSZ nemzetközi kitekintéséből.

Spanyolország déli részén a nyári öntözést biztosító víztározók szinte is nagyon alacsony, ez pedig hatással lesz arra, hogy milyen növényeket vetnek tavasszal. Jó eséllyel a kukorica és a rizs helyett részben napraforgót fognak vetni a gazdák.

Olaszország északi és középső részein is tartós a csapadékhiány, különösen problémás Olaszország északnyugati része. Ennek ellenére az őszi vetések egyelőre jól fejlődnek, de sürgős csapadékra lenne szükség. Az elhúzódó csapadékhiány miatt errefelé is alacsony az öntözésre is szolgáló víztározók szintje, ami tavasszal és nyáron az öntözésnél gondot okozhat. Szintén kevés a hóban tárolt vízmennyiség a hegyekben.

Kisebb-nagyobb csapadékhiány Ausztriában, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Cipruson is fennáll, bár errefelé a nedvesség hiánya kevésbé kritikus. Általában jó kondícióban vannak az őszi vetések, a talajnedvesség viszont helyenként átlag alatti és több csapadék lenne szükség a következő hetekben a növények növekvő vízigényéhez. Franciaországban, Németország déli részén és az Egyesült Királyságban a január közepe óta tartó csapadékhiány márciusban részben pótlódott. Németország keleti részén, Románia nyugati részén és Oroszország európai területének déli részén csapadék többlet van, ez kedvezően hat a mezőgazdaságra. Törökországban az elmúlt hetekben komoly eső hullott, mely helyenként komoly károkkal járó áradásokat is okozott, de nagy területen megszüntette a csapadékhiányt (Anatóliában és a délkeleti országrészben), csak Törökország nyugati része marad szárazon.

A 2023. február 1. és március 13. közötti időszakot Európa nagy részén az átlagosnál enyhébb viszonyok jellemezték, a középhőmérséklet 0,5 - 2 Celsius fokkal haladta meg az 1991-2022-es átlagot. 2-4 fokkal volt enyhébb ez az időszak Skandinávia északi részén, Oroszország európai részének északi és keleti területein, Ukrajnában, Moldovában, Románia északi és déli részén, Bulgária egyes területein és Olaszország északi részén. Ebben az időszakban jóval kevesebb hideg nap fordult elő, és csak egy komolyabb hideghullám alakult ki, még február első felében.

Az átlagosnál egy kissé hűvösebb időjárás volt ebben az időszakban a Pireneusi-félszigeten, Franciaország nyugati részén, helyenként Törökországban. Törökország középső és nyugati részén viszont 2-4 fokkal volt hidegebb az átlagosnál.

A szokásos csapadék mennyiségének még a fele sem hullott le a Pireneusi-félszigeten, Franciaország északi és déli részén, Olaszország északi és középső területein, Ausztria déli vidékén, Szlovéniában, Magyarországon, Románia keleti területein, Bulgáriában, Görögországban, Ukrajna déli részén, Törökország egyes részein, Írországban és az Egyesült Királyságban, valamint Skandináviában.

Ne hagyd ki!