Sör, vízibivaly kolbász és egy vadász-pickup. Hogy is jött ez össze?
Fotó: Alexander Csomor

Sör, vízibivaly kolbász és egy vadász-pickup. Hogy is jött ez össze?

A bourbon hordóban érlelt sörökhöz és a vízibivaly kolbászhoz jól passzolt a „vadász-tuningot” kapott Toyota Hilux. Kóstoltunk és gurultunk. Na persze nem egyszerre.Kőbányai, de nem úgy

Két kisüzemi sörfőzde is beköltözött Kőbányára és már régen elhagyták a híres-hírhedt Kőbányai-t. Mi a Horizont Brewing Budapestet látogattuk meg, az egyik legrégebbi magántulajdonban lévő kisüzemi sörfőzdét. Méghozzá egy vasászoknak átalakított Toyota Hiluxal. Ottó Gábor ügyvezető igazgató a multis, pénzügyes világot hagyta ott ezért az üzemért. Amint megérkeztünk a csapat nagy része csodájára járt a különleges megjelenésű Toyotának. „Nekünk is kéne egy ilyen” – mondta a marketingvezető Gábornak. „Jól mutatna a rendezvényeken, bár a pult nem biztos, hogy felférne.” Igaz a pultot nem próbáltuk ki, de alaposan megpakoltuk sörökkel a Hiluxot. És hogy miért keltett ekkora feltűnést? Mert az amúgy sem visszafogott Toyota kapott egy vadász és offroad tuningot. A felfüggesztést megemelték 2,5 collal (kb 6 centiméterrel), és körbe minden „ütközőelem” ki lett cserélve. Elől és a biztonság kedvéért hátul is beépített csörlő került ebbe a felszereltségbe, a platón pedig kihúzható raktértálca segíti a pakolást, (ez jól is jött a söröknél). Plusz ledlámpák szinte mindenhol, amit némi bizonytalanság után sikerült is bekapcsolnunk, hiszen a műszerfalba építették őket, mi pedig valami különleges, eldugott helyen kerestük őket. Szóval a rögtönzött autóbemutató elhúzódott, jó időbe telt, mire elkezdhettük a sörgyári túránkat. De beléphettünk és lenyűgöző választékkal szembesültünk.

Közel száz féle sör

A kőbányai Főzdeparkban található Horizont Brewing az ország egyik legsikeresebb kisüzemi sörfőzdéjévé nőtte ki magát az elmúlt években. A Horizont sörfőzői a főzde alakulása óta olyan söröket készítenek, melyek a prémium minőség mellett egyedi, különleges ízvilágot képviselnek.

Ottó Gábor, a Horizont Breewing ügyvezetőjeFotó: Alexander Csomor

A kizárólag az országban elérhető legjobb minőségű természetes alapanyagok felhasználásával készülő termékeket négy családba sorolják lefedve majdnem minden sörimádó ízlését. Az egész évben elérhető „core” sörök tagja például a zászlóshajónak számító, többszörös díjnyertes Gentle Bastard (IPA, 6,5% ABV) és Hazy Queen (NEIPA, 6% ABV). Az alapszortiment szinte minden alaptípust magában foglal a lagertől a stoutig. Ezen kívül két limitált szériával is találkozhatnak a fogyasztók, melyek egyszeri, izgalmas főzetekből állnak.

A játszótér

A Selfish Games széria a Horizont sörfőzőinek játszótere. Az ide tartozó sörök kivétel nélkül valamilyen „kísérlet” eredményei. Akár a készítés technikáját, az alapanyagokat vagy éppen a sörtípusokat tekintve mindig próbálnak valami újjal, még sosem látottal előrukkolni.

A másik limitált széria, a Sour Series kivétel nélkül savanyú söröket foglal magában. Az egyre nagyobb teret hódító savanyú sörök az erjesztés során egy kontrollált, direkt savanyításnak köszönhetően nyerik el jellegzetes, a hozzáadott gyümölcsöktől függően édeskésebb vagy fanyarabb, de mindeképpen frissítő ízvilágukat.Igazi kincsek

Negyedik termékcsaládjuk a Night Shift. A főzde szuperprémium, hordóérlelt sörei nem mindennapi fogyasztásra készülnek, hiszen magas alkoholtartalmuk miatt már desszertsörnek minősülnek. A széria azért a night shift, azaz éjszakai műszak nevet viseli, mert ezeknek a söröknek már a főzése is sokkal több időt vesz igénybe, legtöbbször az éjszakába nyúlik. Főzést követően a sörök különböző prémium párlatos hordókba kerülnek, ahol jellemzően 6-12 hónapot töltenek el. Ezalatt felveszik a hordókban előzőleg érlelt italok, mint például rum, whisky, vagy éppen bor sajátos ízjegyeit, melyek a sör aromáival párosulva új, komplex ízvilággá alakulnak.

2022. utolsó negyedéve is a Night Shift tételekről szól, hiszen a jól megszokott bourbon hordóban érlelt, csokis-kávés Russian Imperial Stout, illetve a Tennessee Whiskey-s hordóban érlelt Russian Imperial Stout mellett három másik hordóérlelt sörrel is készül a Horizont. Egy bourbon és rumos hordókban érlelt, blendelt Wheat Wine, azaz búzabor; egy Rhum Agricole hordókban érlelt Double Baltic Porter és egy pekándiós pite ihlette, Tennessee Whiskey-s hordóban érlet, Imperial Pastry Stout várja majd a testes, fekete desszertsörök szerelmeseit.

Beruházás készül

„Természetesen minket is érint a rezsiemelkedés” – mesélte Gábor Ottó. „Ezt már nem érvényesíthetjük a fogyasztók felé. Hiába prémium és különleges a sör, van egy lélektani határ, amit nem léphetünk át. Most éppen azon gondolkozunk, hogy napelemekkel fedjük le a tetőt, hiszen ez a gyárrész a miénk és meg is tudnánk valósítani. De ez még a jövő zenéje, viszont muszáj lépnünk. Ami viszont már elindult, hogy a sörözőnek berendezett bemutatótermünk most már rendezvényhelyszínként funkcionál. Volt itt céges buli, de sajtótájékoztató is. Ilyenkor hívunk egy food truckot is, hogy az igazi amerikai életérzés meglegyen.”

Vadász autó, vadhúsokkal

„Szeretem a Venison termékeket. Minden jót.” Hosszú és izgalmas út vezetett odáig, hogy a fenti szöveggel és saját aláírásával ellátott köszönőlevelet kapjon Bill Gates világhírű amerikai üzletembertől a Venison Gusto. A gasztotúránk következő állomása hozzájuk vezetett. A prémium, füstölt vadhús különlegességeket készítő magyar vállalkozás története Pécsen kezdődött. „Családi gazdaságban nőttem fel, mi termesztettük a paprikát, almát, barackot, apunak ezer birkája volt, mellette gyöngytyúk fácán. Minden házi volt nálunk és azt hittem, ez minden magyarnak ugyanúgy megadatik” – meséli Ivánácz Gábor, a Venison alapítója és egyszemélyes tulajdonosa.

Szörnyű minőség

Csak később, egy gazdag, a borokat és húsárukat nagyon kedvelő orosz család komornyikjaként szembesült vele, hogy ez egyáltalán nem így van. „Rendeltem nekik magyar kolbászokat, húsárukat, ehetetlenek voltak, azokhoz képest, amit a család fogyasztott” – emlékszik vissza. Ekkor határozta el, hogy belevág a prémium húskülönlegességek készítésébe.

A léc a lehető legmagasabbra került. A békéscsabai üzemben kizárólag vadászaton elejtett, vagy hazai nemzeti parkokban ridegen tartott állatok húsát dolgozzák fel. „Táppal, szemes takarmánnyal, vegyszerrel életükben nem találkoznak.” Ebből az extra minőségű alapanyagból is csak a legjobb rész elég jó. Csak egy példa: a szarvas szalámiba kizárólag szarvaslapocka kerül. A Special Edition termékekben vízibivaly faggyúval helyettesítik a sertés szalonnát, a hústartalma Magyarországon a legmagasabb.

A hús a lényeg!

Nem csoda, hogy a húsokra oly büszke Ivánácz Gábor a fűszerekkel csínján bánik. „Az 50 különböző termékünk mindegyike három fűszerrel készül. Azt szeretném, ha nem a fűszer dominálna, ha az emberek a húsok ízét éreznék. Különben mi értelme lenni különféle húsokkal dolgozni” – mondja. Bár a szalámi és kolbász választék a hangsúlyos, helyet kapnak a bresaolák (pácolt, szárított, érlelt hús) és az egészben érlelt vad sonkák. Utóbbiak céges rendezvények és gourmet vacsorák látványosságai (is) szoktak lenni. És ha már rendezvény, vissza Bill Gates leveléhez! Bár már javában dübörgött a Venison Gusto, amikor Ivánácz Gábor még luxusjachtokon a kiszolgálásért felelt. Így hozta össze a sors Bill Gatesszel és feleségével, akiknek megmutatta a termékeit. Így lett Ivánácz egyszeri vendégéből a Venison Gusto rendszeres vásárlója.

Ne hagyd ki!