Kolbászok az asztalon
Fotó: Shutterctock

Nem mindegy mennyi idősen, milyen kolbászt eszel!

Innovatív húskészítmények előállítása a célja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában most induló kutatóprogramnak.

A hároméves projekt keretében életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag szalámi, szárazkolbász, bajor grillkolbász és sonkakészítmények fejlesztését tervezik. A fejlesztés alatt álló hústermékek komplex összetételüknek köszönhetően kiváló hordozói a legkülönbözőbb, pozitív biológiai hatású anyagoknak, így innovatív technológiákkal magas színvonalú, egészségvédő hatású termékekhez juthatnak az emberek.

Az új termékek között a tervek szerint lesz érlelt szalámi és chorizo-típusú szárazkolbász időseknek, sonkakészítmények gyerekeknek, grillkolbászok időseknek és középkorúaknak, illetve speciális baromfisonkák aktív korúaknak és testtudatos fogyasztóknak.

​A táplálkozás forradalma


„A fokozottan pozitív biológiai hatású élelmiszerek tartós piaci sikerének kulcsa, ha a termékek tényleges élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állíthatók elő. A projektben a fejlesztők olyan termékeket szeretnének előállítani, amelyek könnyen emészthetők és a hatóanyagok, tápanyagok felszívódását támogató, továbbá segítő komponenseket is tartalmaznak” – emelte ki Gulyás János, a Gulyás János és Társa Kft. ügyvezetője.

Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője szerint napjainkban a táplálkozástudomány forradalma zajlik, amelynek hatására az élelmiszer-kereskedelemben és a fogyasztók körében egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem. Az agrárkar kutatói a tényleges biológiai hatás igazolására in vitro vizsgálati modellrendszert dolgoznak ki, amelynek keretében a prebiotikumokban, növényi rostokban és fehérjében gazdag élelmiszerek magas biológiai értékét, fiziológiai előnyeit, pozitív élettani hatásait fogják alátámasztani.

The Conversation

Ne hagyd ki!