Élelmiszerek egy magyar zászló előtt
Fotó: Shutterstock

Lázár János beleszállt a multikba, az Aldi, a Lidl, a Spar és a Penny is kapott

A kiskereskedelmet újra kell szabályozni, meg kell szüntetni az importfüggőséget Lázár János szerint, aki üdvözli, hogy Jellinek Dániel meghatározó tulajdonrészt vett az Auchan hazai leányvállalatában. A Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos a Portfolio-nak adott interjút. A legerősebb kijelentéseit szemlézzük.


„Én importellenes vagyok. Amellett érvelek, hogy akár állami beavatkozással, magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért" – jelentette ki az interjúban Lázár János, majd folytatta még erőteljesebben: „Magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő egy vertikumban - ez a célkitűzés. Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak. Az EU-tagság a patrióta gazdaságpolitika lehetőségét nem megszüntette, csak szűkítette. Bőven van még tere a hazai szereplők támogatásának."

Érthetetlennek tartja, hogy ilyen adottságokkal miért kell az importra hagyatkoznunk, miközben egyes ágazatokban már megtörtént a váltás: „A csirkehús feldolgozás pozitív példaként említhető, ott a Master Good csoport piaci integrációjának köszönhetően újra képesek vagyunk az önellátásra, sőt exportra is tudunk szállítani. Ezzel szemben sertéshúst bizony importálnunk kell és a feldolgozott tejtermékekben is az import dominál."

Az Aldi húzása csak reklámfogás

Mindenki üdvözölte és az agrárkamara is lelkesen fogadta, hogy néhány hete az Aldi kijelentette, csak magyar friss húst fog árulni az üzleteiben. Erről is megvan a véleménye Lázár Jánosnak, ugyanis szerinte mindez csak reklámfogás. „Ezek a PR-megállapodások nem tudják megoldani azt a – nemzeti érdek érvényesülése szempontjából – hátrányos helyzetet, hogy magyar kézben és domináns pozícióban lévő élelmiszer diszkontlánc még 30 évvel a rendszerváltás után sincs Magyarországon."

Patriotizmus mindenek felett

Azt is tudja, hogy az említett külföldi láncok korlátozásával a magyar fogyasztók között nem lesz népszerű, hiszen szeretik ezeket. „Ezzel a patrióta politikával szemben persze könnyű populista szólamokat hangoztatni, népszerűsködni, hiszen az emberek többsége kedveli ezeket a külföldi láncokat, mert úgy érzik, nagy választékot és kedvező árakat kapnak tőlük. Itt tehát van dolgunk: fontos, hogy az emberek megértsék, a patrióta élelmiszeripari fordulat nem azt eredményezi majd, hogy eltűnik a választék és drágább lesz az élelmiszer. Sőt!

Vegyük meg a multikat!

Szeptember elején robbant a hír, hogy a kilencedik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel tulajdont szerzett az Auchan magyarországi leányvállalatában. Erről is megvan a kormánybiztos véleménye, sőt tovább is megy: „Ami Jellinek Dániel úr vagy bármelyik magyar szereplő terjeszkedését illeti a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében, az nemcsak, hogy üdvözlendő és támogatandó, hanem kérdésként is felmerül, hogy miért nem korábban és miért nem nagyobb mértékben tette?"

Ne hagyd ki!