Az Aldi német áruházlánc egyik üzlete, a homlokzaton az Aldi logója látható, napfényes idő van
Fotó: Shutterstock

Az Aldi megnyitotta első „személyzet nélküli” boltját

A német áruházlánc a londoni Greenwichben egy olyan üzletet nyitott, ahol a vásárlóknak már az önkiszolgáló kasszákkal sem kell bajlódniuk.


A jövő boltjai

A „tesztbolt” különlegessége az, hogy az üzlethelyiségben egyetlen hagyományos vagy önkiszolgáló kassza sem található. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis hogyan fizetnek az emberek a termékekért? Természetesen az Aldi nem adja ingyen árucikkeit, inkább mondjuk úgy, hogy high-tech eszközökre cserélte pénztárosait.

Azoknak az embereknek, akik az innovatív boltban szeretnének vásárolni, le kell tölteniük az Aldi Shop&Go nevet viselő applikációját.

Amint ez megtörtént, beléphetnek a boltba, ahol minden mozdulatukat fejlett, nagy teljesítményű kamerák és súlyérzékelő szenzorok figyelik. Ha összeszedték a kívánt termékeket, egyszerűen kisétálhatnak a boltból, az app ugyanis automatikusan ráterheli bankkártyájukra a fizetendő összeget.

Az Aldi azokra is gondolt, akik alkoholt szeretnének vásárolni, nekik egy arcfelismerő rendszer segítségével kell bizonyítaniuk, hogy elég idősek az alkoholfogyasztáshoz. Ha valaki nem tudja, vagy nem szeretné az arcfelismerő rendszert használni, segítséget kérhet a személyzettől életkora igazolásához.

Valami elindult

A pénztárosok nélküli boltok ötlete az Amazontól származik. A kiskereskedelmi óriás 2018-ban, Seattle-ben nyitotta meg az első ilyen üzletet, példáját azóta több vállalat, egyebek között a Tesco és a Sainsbury's is követte.

A közelmúltban mi is beszámoltunk róla, hogy már a kínai kereskedők is bontogatják szárnyaikat az európai piacon: a hazánkban kevésbé ismert e-kereskedelmi óriás, a JD.com olyan, teljesen robotizált kiskereskedelmi üzleteket hozott létre Hollandiában, amelyekkel egyelőre még az Amazon sem tudja felvenni a versenyt. A kínai cég különleges üzleteiről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Az Aldi jelenleg több mint 950 üzletet üzemeltet az Egyesült Királyságban, és nagyjából 38 ezer embernek biztosít munkahelyet. Nagy-Britannia ötödik legnagyobb szupermarketének számít, így megalapozott döntés volt, hogy a szigetországban tesztelje le az üzletet. Ha beválik, hamarosan Európa-szerte megjelenhetnek a kassza nélküli Aldi boltok.

Ne hagyd ki!