Többen fejezték ki felháborodásukat az engedélyeztetés miatt
Fotó: Shutterstock

Egymillió is lehet a bírság az engedélyezetlen kutak után

Idén lejár a kútamnesztia. A türelmi idő a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő, mezőgazdasági, öntözési célú kutakra vonatkozik. Ezek bejelentése a Nemzeti Földügyi Központhoz december 31-ig szankciómentes.


Bírsággal sújtható, aki nem jelenti be a kútját

Több százezer ingatlantulajdonost érinthet Magyarországon az engedély nélkül - de nem feltétlenül szakszerűtlenül - létesített és működő, fúrt vagy ásott kutak utólagos engedélyeztetése. Maga az engedélyezési eljárás illetékmentes, azonban szükség van hozzá egy, a kút lényeges paramétereit rögzítő szakvéleményre, képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól. Ennek ára 50-150 ezer forint között mozoghat – jegyzi meg a Sokszínű Vidék.

1992 előtt nem kellett engedély, illetve bejelentés kútfúráshoz. A becslések szerint csak az Alföldön - azon belül leginkább a Homokhátságon - 50-100 ezer közé tehető az engedély nélküli kutak száma. A Délmagyar szerint emiatt is nagy volt a gazdák felzúdulása Bordányban, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete rendezett fórumot egyebek mellett ebben a témában.

2025-től műholdak segítségével ellenőrzik majd, hogy valakinek van-e kútja, és öntöz-e. Ötnaponta végigfényképezik a földeket. (…) Nincs az az apparátus, ami ezt feldolgozza. Az én becslésem szerint Bordányban van 250 gazdának közel 1000 kútja, a Homokhátságon van 15 település. Ez több ezer kút papírozását jelenti. Nincs ember, aki ezt megcsinálja. Tíz év se lenne elég rá

- nyilatkozta a fórumon elhangzottakra hivatkozva Bálint László, Bordány legnagyobb őszibarack-termesztője.

A kormány többször meghosszabbította az engedély nélkül, vagy attól eltérő módon létesített, ásott és fúrt kutak ügyintézésének lehetőségét. A vízjogi fennmaradási engedélyezésre idén december 31-ig van lehetőség. Az engedélykérelmet a jegyzőhöz kell benyújtani. Az utólagos engedélyeztetés, valamint annak megszüntetésének hatásköre megoszlik a jegyző, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság között.

Aki év végéig nem kér fennmaradási engedélyt az érintett kutjára vagy kutjaira, annak jövő évtől vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. Engedély nélküli vízhasználatnál az 1 millió forintot is elérheti a büntetés.

Változik hazánk időjárása

Drasztikusan átalakul hazánk időjárása. A világátlag körülbelül 1,07 Celsius-fok a hőmérséklet-emelkedés tekintetében, de Magyarországon ennél 0,5-1 fokkal nagyobb a növekedés. Emellett emelkedett a száraz periódusok száma is a nyári időszakokban. A hazai időjárásban a legfontosabb változás a jövőben is az lehet, hogy egyre melegebbek lesznek az évszakok, illetve gyakoribbak a nyári aszályok.

Ezért Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap az öntözésfejlesztés. Hazánkban jelenleg nem éri el az öntözött területek nagysága a 2 százalékot, vagyis legfeljebb 80-100 ezer hektár földet öntöznek. Azonban 150-180 ezer hektárnyi terület rendelkezik vízjogi engedéllyel.

Ne hagyd ki!