A legtöbben szeretik a sajtot, de kevés szó esik a sajt egészségre gyakorolt hatásairól. Nézzük, milyen előnyei és akár veszélyei is lehetnek a sajtfogyasztásnak.
A legtöbb sajt tartalmaz A- és B12-vitamint, riboflavint (B2-vitamint), foszfort, szelént, valamint nátriumot. A juh- és a kecskesajtok gazdagabbak A-vitaminban, a tehéntejből készült sajtokban pedig több béta-karotin található.
A sajt előnye, hogy mint a tejtermékek általában, az egyik legtermészetesebb kalciumforrás. A kalciumnak pedig kiemelkedő jelentősége van az egészséges csontozat és fogazat, valamint a normál vérnyomás fenntartásában. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a kalciumban gazdag ételek mellé mindig fogyasszunk D-vitamint is, ugyanis a kalcium vékonybélbeli felszívódását ez a vitamin segíti. 60 grammnyi sajt a napi kalciumszükségletünknek körülbelül a 40–50 százalékát fedezi - írja a Greendex.
Veszélyek
Nagy mennyiségű sajt fogyasztása esetén a benne található nátrium és telített zsírsavak megnövelhetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, a szív- és érrendszeri megbetegedésekét is, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A vesebetegeknek sem szabad túl sok sajtot fogyasztaniuk magas foszfortartalma miatt. Súlyos következményekkel járhat ugyanis, ha a vese nem tudja kiválasztani a foszfort.
Akik nehezen emésztik meg a tejtermékeket, nagy eséllyel felpuffadhatnak.
Kutatás a fogyasztási szokásokról
A Tej Terméktanács megbízásából készített idén nyári piackutatás szerint a lakosság 92%-a tekinthető olyan sajtfogyasztónak, aki legalább havonta szokott sajtot enni. A megkérdezettek 58%-a hetente többször vagy még ennél is gyakrabban fogyaszt sajtot. A sajtvásárlás során szem előtt tartott legfontosabb szempont az ár, és hogy a termék esetleg akcióban van-e, emellett fontos szerepet tölt be a sajt típusa és fajtája is. Egy átlagos magyar háztartás havi 6000 forintot fordít sajtvásárlásra.
Mind ismertségben, mind fogyasztásban továbbra is a trappista sajt áll az élen; szinte mindenki ismeri, 82% legalább évente egyszer fogyasztja, 63% gyakori fogyasztó, és 67%-uknál szinte mindig megtalálható a hűtőben. A sorban következő mozzarella és az edámi ismertségben csak kissé marad el a trappistától, a legalább alkalmanként fogyasztók, és különösen a gyakran fogyasztók arányát tekintve azonban már jelentős az elmaradás.