A betiltott vegyszerek helyett sugarazzák a vetőmagot Németországban
Fotó: Fraunhofer/E-Vita

A betiltott vegyszerek helyett sugarazzák a vetőmagot Németországban

Betiltották a fungicid csávázószerek zömét, de mi az alternatíva? Egy high-tech gép vegyszer nélkül öli el a vetőmagon nyüzsgő kórokozókat.


Csak a laikusok csodálkoznak azon, hogy a betakarított vetőmagot kezelés nélkül nem szokás elvetni. Hiszen a maghéjon hemzsegnek a gombaspórák és más kórokozók, így a hozam drasztikusan visszaesne, végül a laikusoknak is felkopna az álluk. Ám az EU-ban a két tucat, csávázáshoz használt gombaölő hatóanyagból csak néhányat nem tiltottak be.

Mégis van kiút: egy csúcstechnológiai megoldás, ami a környezetre ártalmatlan. Az elektronsugaras kezelés során egy mini részecskegyorsító elektronokkal bombázza a magok felszínét, és hatékonyan elpusztítja a kórokozókat. Közben a mag belseje (táplálószövet és csíra) sértetlen marad.

„Az eredmény patyolattiszta vetőmag, amin nincsenek toxikus anyagok, így szeles időben és talajvízvédelmi területen is kijuttatható, sőt takarmánynak is alkalmas” – méltatja a fejlesztést André Weidauer, a német E-Vita vezetője. Ezt a céget közösen alapította Európa egyik legfontosabb kutatóközpontja, a Fraunhofer Intézet és a szintén német Ceravis agrárcsoport.

Noha a módszer az 1980-as évek óta ismert, az áttöréshez két fejlesztés is kellett. Az egyik az ipari méretű automata berendezés lekicsinyítése konténer méretűre. Ez elfér egy dobozos teherautóban, és óránként 25 tonna vetőmagot tud kezelni. A másik döntő lépés, hogy a Fraunhofer kutatói kisebb „elektronágyút” készítettek, ami óránként 8 tonna átbocsátás mellett is gazdaságosan működik.

Nyáron indult a mobilállomás kísérleti üzeme, és hosszabb távon az E-Vita ilyen egységekkel szeretne komoly piaci részesedést elérni – előbb Németországban, majd szerte Európában.


Ne hagyd ki!