A cukorbevitel mérséklése már pár napon belül pozitív változásokat hozhat: segít az egyenletes energiaszint fenntartásában, javítja a hangulatot, a bőr állapotát, csökkenti a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát. Nem beszélve a hosszú távú előnyökről. De nem minden cukor káros.
A túlzott cukorfogyasztás régóta ismert egészségügyi kockázatokkal jár, azonban szakértők szerint a bevitel mérséklése már rövid távon is meglepően pozitív hatásokkal járhat. Nemcsak az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szívbetegségek kockázatának csökkentésében segít, hanem a hangulat, a bőr egészsége, a foghigiénia, a kognitív funkciók és a sportteljesítmény terén is javulás tapasztalható a következtében - számol be a National Geographic.
Napi 50 grammnál is kevesebb lehet az ideális adag
Fontos különbséget tenni a természetes és a hozzáadott cukrok között. A természetes cukrok - például a gyümölcsökben található fruktóz vagy a tejben lévő laktóz - a szervezet számára hasznosak lehetnek, különösen, ha rostokkal párosulnak, amelyek lassítják a cukrok felszívódását. Ezzel szemben a hozzáadott cukrok – amelyeket feldolgozás során az ételekhez, italokhoz kevernek – „üres kalóriának” számítanak, és tápanyagokat alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) napi 50 grammra korlátozná a hozzáadott cukrok fogyasztását, de a Mayo Clinic szakértői szerint az ideális mennyiség még ettől is alacsonyabb lehet. A túlzott hozzáadott cukorfogyasztás kapcsolatba hozható a zsírmáj, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke magasabb kockázatával.
A cukorbevitel mérséklése már pár napon belül pozitív változásokat hozhat. A dietetikusok szerint segít az energiaszint egyenletesebb fenntartásában, és javítja a hangulatot. A bőr állapota is javulhat, mivel a kevesebb cukor fogyasztása visszaveti a gyulladásos folyamatok intenzitását, amelyek például aknét okozhatnak.
A foghigiéniára is azonnali hatással van a csökkentett cukorfogyasztás: a cukormentes étrend csökkenti a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát.
Hosszú távon a cukorbevitel csökkentése még jelentősebb egészségügyi előnyökkel jár. Egy 2023-as BMC Medicine tanulmány szerint már a hozzáadott cukrok 5 százalékos csökkentése is 6 százalékkal mérsékli a szívbetegségek, és 10 százalékkal a stroke kockázatát. Emellett segít az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, valamint az inzulinrezisztencia visszaszorításában.
Kávé, D-vitamin, telítetlen zsírsavak
Érdemes lehet a cukorbevitel csökkentése mellett megfontolni a kávézás lehetőségét is. A koffeinbevitel és a jobb érrendszeri egészség között mutatott ki ugyanis összefüggést egy nemrégiben megjelent tanulmány. A kávéban, a teában és a kakaóban található koffein aktívan segítheti az erek regenerálódását a kutatást végző olaszországi Sapienza Egyetem szakemberei szerint.
A koffein mellett más étrendi tényezők is fontos szerepet játszhatnak a szervezet gyulladásos terhelésének csökkentésében. Ilyenek például a D-vitaminban (olajos halak, tojás) és A-vitaminban (gyümölcsök) gazdag, valamint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag és nátriumban szegény étrend - írtuk korábban.