Sok árucikk nagyot drágult, azonban néhány olcsóbb lett novemberről decemberre
Fotó: Shutterstock

Aldi, Lidl, Penny, Tesco, ennyibe kerül a nagybevásárlás

Évek óta kíséri figyelemmel ugyanannak a termékkosárnak az árváltozását négy nagy üzletláncban a G7. Úgy tűnik, hogy decemberben egy nagy termékcsalád felelhetett az élelmiszerdrágulás javáért, viszont olcsóbb lett számos élelmiszer.


A tejtermékeken múlhatott a drágulás java

42 élelmiszerből álló fogyasztói kosarat állított össze a portál, amely árait három éve monitorozzaaz Aldiban, a Lidlben, a Pennyben és a Tescoban. A mostani vizsgálatuk alapján éves alapon nem volt nagyobb az élelemiszer-infláció decemberben, mint novemberben, hiszen kerekítve egyaránt 49 százalékon állt. A csúcsot októberben érhette el, amikor 55 százalékos emelkedést mértek 12 hónap távlatában.

A négy üzletlánc átlagát nézve a fogyasztói kosaruk december végén 26 953 forintba került, egy évvel korábban pedig 18 124 forintba. Szintén a boltok átlagárait alapul véve az látható, hogy az árszint havi stagnálása (az árstopolt áruk nélkül) csak kevés termékre jellemző. Tehát sok árucikk nagyot drágult, azonban néhány olcsóbb lett.

Például a narancs ára 27, a fehérrépáé pedig 23 százalékkal esett vissza egyetlen hónap alatt. Emellett a paprika 7, a sárgarépa pedig 6 százalékkal lett olcsóbb. A dráguló termékek listáját a trappista sajt vezeti, ami 18,7 százalékkal kerül többe, mint egy hónappal korábban. De a tejtermékeknél egyébként is látványos a decemberi infláció (ha nem vesszük figyelembe a hatósági áras 2,8-as UHT tejet). Ez a termékcsalád felelhet a havi drágulás javáért.

A portál megjegyzi, hogy 2,8-as UHT tejet szinte sehol nem találni a boltokban. A kormány egyik új rendelete ugyan előírja, hogy a kereskedőknek kétszer többet kell tartaniuk az árstopos termékekből, azonban a boltok gyakran hiába adják le a dupla rendelést, nincs a gyártónál áru. Egyébként a vizsgált üzletek árainak átlaga szerint az árstopolt, de hiánycikk 2,8-as UHT tej 211 forintba kerül(ne). Az 1,5-ös UHT tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került.

Toronymagas infláció

A Központi Statisztikai Hivatalnál (22,5 százalék) nagyobb drágulást mért az Eurostat hazánkban novemberben. A harmonizált fogyasztóiár-indexük (HICP) szerint 23,1 százalék volt az átlaginfláció Magyarországon a 11. hónapban. Az élelmiszerek áremelkedése a teljes termékcsoportot nézve 49,2 százalékra rúgott (ez nagyjából megegyezik a G7 által mért értékkel). Országunk az első helyre ugrott az éves általános árnövekedés tekintetében az Unióban, megelőzve a korábban listavezető balti országokat: Lettországot (21,7 százalék), Litvániát (21,7 százalék) és Észtországot (21,4 százalék). Az Európai Unió átlagában a HICP-infláció 11,1 százalék volt novemberben.

A lett infláció stagnált, a másik két balti országé pedig mérséklődött októberhez képest. Magyarországon az infláció gyorsul. A decemberi adatban az üzemanyag-ársapka kivezetése is benne lesz, ami várhatóan 2-3 százalékponttal dobja meg a hazai mutatót. Januárban további növekedés várható, hiszen a vállalkozások elkezdik beárazni az év eleji béremelések költségeit.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy konferencián azt mondta, az infláció 25-27 százalékon tetőzhet (KSH-módszertan szerinti értéken, amelyek jellemzően nem különböznek jelentősen a HICP-től) január-februárban.

Ne hagyd ki!