Erre a hírre nem csak a vízből, a bőrükből is kiugorhatnak!
Unsplash

Vége, ez az ország befejezte a bálnavadászatot

Izlandon az utóbbi években folyamatosan számolták fel a kereskedelmi célú bálnavadászatot, mindössze egyetlen bálnát ejtettek el 2021 és 2023 között, most pedig végleg leállítják azt.




Letették a szigonyt

Az észak-atlanti szigetország bejelentette, be kívánja fejezni a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A tengeri emlősök húsa iránt egyre kisebb a kereslet, a helyiek szinte egyáltalán nem is fogyasztják – írja a Firstclass.

Mindig is ellentmondásos volt a világban a bálnahús fogyasztásának kérdése, ennek ellenére több országban, például Japánban még mindig vadásszák őket fogyasztási céllal, Feröer-szigeteteken pedig ez az egyik legfontosabb fehérjeforrás a mai napig.

Egyetlen bálna

Az utolsó izlandi cég, amelynek bálnavadászati engedélye volt, 2023 végéig működhetett legálisan, azonban nem kérték engedélyük meghosszabbítását az illetékesektől. Így 2024-ben Izland leállt a kereskedelmi célú bálnabefogásokkal. Amúgy sem voltak túl mozgalmasak az utóbbi évek, a hivatalos jelentések szerint ugyanis mindössze egyetlen bálnát ejtettek el 2021 és 2023 között.

Az országban az élelmiszer fogyasztása sosem volt igazán jellemző, még elszigeteltsége ellenére sem, alkalmanként ették a helyiek a bálna húsát. A szervezett vadászat leginkább a baszk és a holland kereskedők miatt alakult ki annak idején, ugyanis az izlandiak bálnahússal fizettek a tejtermékekért, amelyekkel színesíthették táplálkozásukat.

Nem túl kapós csemege

A modern időkben is a kereskedelem hajtotta az izlandi bálnavadászatot, baszkok és hollandok helyett azonban Japán volt a partner. Az ázsiai országnak azonban egyre kevésbé kellett az európai bálnahús azok után, hogy 2019-ben újraindították a kereskedelmi célú vadászatot: amit megesznek, azt ők maguk, a saját tengereiken fogják be. Izlandon vannak ugyan helyek, ahol most is árulnak bálnahúst, ám ezek leginkább a külföldiek miatt léteznek, akik egyfajta egzotikumként tekintenek az ételre. Az Egy olasz Izlandon blog szerint a szigetországban található egy igen ismert étterem, amely tíz éve raktározza ugyanazt az adag bálnahúst lefagyasztva. Alig kell belőle naponta felolvasztani, ugyanis annyira azért nem kapós a dolog.

Ne hagyd ki!