Mutatjuk azt is, hogyan áll ebben a tekintetben Magyarország
Fotó: Shutterstock

Ezekben az országokban a legjobb nyugdíjasnak lenni

Egy új kutatás szerint 2022 azon évek közé fog tartozni, amikor a legrosszabb volt nyugdíjba menni. Ugyanez az elemzés feltárja azt is, hogy mely országokban lehet a legjobb nyugdíjasnak lenni. Mutatjuk, hogyan áll ebben a tekintetben Magyarország.


Ismét kiszámolták, hol lehet jó soruk a nyugdíjasoknak

Az idén is közzétette a globális nyugdíjindexét a Natixis Investment Managers. Idén azon országok listáján, ahol a legjobb nyugdíjasnak lenni, Norvégia végzett az élen, három helyet javítva a tavalyi eredményéhez képest. Az előrelépésének az lehetett az oka, hogy az ötéves átlagkamatok 2022-ben pluszba fordulnak. A top5-ben a skandináv államot Svájc, Izland, Írország és Ausztrália követik – írj a Portfolio.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is egy-egy helyet estek vissza, így az előbbi a 18., az utóbbi pedig a 19. helyre került a listán. Az USA a korábbinál alacsonyabb pontszáma egyebek mellett az emelkedő adóknak és a növekvő államadóságnak tulajdonítható.

Nagyon rossz év lehet az idei annak, aki nyugdíjba vonulna

A kutatás rávilágított arra is, hogy mindenhol egyre nehezebb nyugdíjba vonulni. A magas infláció, a pénzügyi piacok volatilitása, az emelkedő kamatok és a népesség elöregedése is növeli a pénzügyi terhet az állami juttatásokon és a nyugdíj-megtakarításokon.

A felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek, a rendszerbe befizető munkavállalók és a nyugdíjasok száma közötti egyensúlyra épülnek. Az idősebb népesség aránya azonban növekszik, ezért az egyensúly is veszélybe kerül. A kutatás az USA-ban azzal kalkulál, hogy amíg a 65 év felettiek 1950-ben a népesség 14 százalékát, 2020-ban 28,4 százalékát, 2050-re pedig várhatóan a 40,4 százalékát fogják kitenni.

Ezekben az országokban a legjobb nyugdíjasnak lenni

A Natixis és a CoreData Research kutatócég együtt rangsorolták az országokat aszerint, hogy mennyire jó ott nyugdíjasnak lenni az idén. 18 adatot mértek, pontozták például a nyugdíjas évek pénzügyeit, az anyagi jólétet, az egészséget és az életminőséget. De nézzük a listát!

  1. Norvégia
  2. Svájc
  3. Izland
  4. Írország
  5. Ausztrália
  6. Új-Zéland
  7. Luxemburg
  8. Hollandia
  9. Dánia
  10. Csehország

Magyarország a 32. helyen zárt.


Ne hagyd ki!