​Pápaszemes pingvinek Afrika partjainál

Pápaszemes pingvinek Afrika partjainál

Fotó: Shutterstock

A hajók miatt pusztulnak tömegével a pingvinek

A már korábban is veszélyeztetett pápaszemes pingvineket a tankoló hajók zaja elűzi természetes élőhelyükről Dél-Afrika keleti partjainál.

Az Algoa-öbölben valaha a pápaszemes pingvinek legnagyobb kolóniája élt, azonban mióta engedélyezték a hajók nyílt tengeren való üzemanyagfelvételét, a számuk erőteljesen visszaesett – állapította meg egy kutatás.

Nem bírják a hangerőt

Azóta a zajszint, amely már korábban is magas volt, megduplázódott – mondta a Reutersnek Lorien Pichegru, a Nelson Mandela Egyetem kutatója.

A megemelkedett zajszint hatással van a tengeri állatok zsákmányszerzésére, kommunikációjára és navigációjára.

Idén 1200 pingvinpár él az Algoa-öbölben, míg 2016-ban még 8500 pár népesítette be.

Ez az egyetlen afrikai pingvinfaj 85 százalékos állománycsökkenését jelenti

– mondta Pichergu, aki reggelente számolja a pingvintetemeket a területen.

Az augusztusban közölt kutatás az első, amely egy tengeri madár esetében vizsgálta a tengeri forgalom zajszennyezésének hatását, illetve a nyílt tengeren való üzemanyagfelvétel víz alatti hangerejét.

Lehalásszák előlük az élelmet

A Dél-afrikai Köztársaság tengerészeti hatósága 2016-ban adta ki az első engedélyt arra, hogy egy cég üzemanyagfelvételt biztosítson a nyílt tengeren. 2018-ban és 19-ben két újabb cég kapta meg a lehetőséget, majd moratóriumot hirdetett a további engedélyek kiadására, amíg ki nem derül a tevékenység környezetre gyakorolt hatása.

2019-ben olajjal borított pingvineket találtak az Algos-öbölben, miután egy hajóról hajóra való tankolás során olaj került a tengerbe. A természetvédők már akkor a gyakorlat megszüntetését követelték.

A pápaszemesek már korábban is küzdöttek az életben maradásért az Algoa-öbölben, számos okból, például azért, mert az ipari méretekben történő halászat megfosztja őket az élelemtől.

Nem a tengeri tankolás az oka az összes pingvin halálának. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, ezzel már nem tudtak megbirkózni

– mondta Pichergu.

Ne hagyd ki!