Kiscsibe egy női kézben
Fotó: Shutterytock

Bizarr: tojássárgáját etetnek a csibékkel és egészségesebbek lesznek

A tojássárgája természetes tulajdonságainak kihasználásával a baromfiipar csökkenthetné a brojlerek elhullását - állítja egy takarmánygyártó cég.
A Cosabody nevű tojássárgája takarmányadalék segíthet optimalizálni a tyúk immunrendszerét a csibék fejlődése során, így a csibék egészségesebbek lesznek a kikelés után. „A baromfiiparban folyamatosan nő a brojler tenyészcsibék mortalitása és csökken az átlagos keltethetőségi arány” – mondta dr. Kimberly Livingston, az Optum Immunity kutatási igazgatója. „Ennek oka lehet az antibiotikumok csökkentett használata, mivel egyre több termelő válik antibiotikum-mentessé. Végső soron ez több fertőzéshez vezetett az állományokban”.

Ahhoz azonban, hogy a csibék korán jó immunválaszt fejlesszenek ki, ki kell őket tenni némi gyulladásnak, ami a Cosabody gyógyszermentes alternatíva megalkotásához vezetett. A Cosabody az anyai immunitás sárgáján keresztül történő átadását utánozza, és képes semlegesíteni a gyulladáscsökkentő vegyületeket a bélben, így a csibék immunrendszere lehetőséget kap arra, hogy megvédje magát a gyakori bélfertőzésekkel szemben. Tehát a csibe fehérvérsejtjeinek esélyük van arra, hogy már korán felvegyék a harcot a kórokozókkal.

„A Cosabody csökkenti a szervezetben a gyulladásgátló reakciókat, lehetővé téve a csibe normális, megszakítás nélküli immunválaszát, ami jobb kórokozók elleni védekezést eredményez. Az eredmény az, hogy a csibe képes természetes módon kezelni a fertőzéseket” – mondta Livingston. A tojássárgája olyan összetevőt tartalmaz, amely semlegesíti a baromfi bélrendszerében a felesleges IL–10-et, egy gyulladáscsökkentő molekulát, így potenciális megoldást jelenthet a brojlerbél gyulladásos homeosztázisára. A gyulladásos homeosztázis fenntartása a bélben alapvető fontosságú a szárnyasok egészsége szempontjából.

A tojássárgája takarmányadalékként használva lehetővé teszi, hogy a gazdaszervezet immunrendszere gyulladásos választ adjon a mikrobákkal szemben, ami csökkentett elhullást és jobb teljesítményt eredményez. A Cosabody készítésekor a tojássárgáját elválasztják a fehérjétől, pasztőrözik, szárítják és belekeverik a baromfitakarmányba. A tojássárgájában lévő immunmoduláló aspektusok némelyikének manipulálásával a baromfik az adalékanyag elfogyasztása után hasznosíthatják ezeket az előnyöket.

The Conversation

Ne hagyd ki!