Tokaj-Hegyalja
Fotó: Seven Hills

Tudod milyen díjnyertes alkohol készül Tokajban a boron kívül?

Bármennyire meglepő, Tokaj-Hegyalja manapság közel sem csak a borokról szól, ugyanis egy bodrogkisfaludi lepárlóban készül a Seven Hills Distillery által gyártott ital, ami a 2020-as debütálása óta meghódította a világot. A cég tulajdonosával, Mészáros-Komáromy Dénessel beszélgettünk.

Egy kissé módosult álom

Mészáros-Komáromy Dénes régóta arról álmodozott, hogy egy nap prémium magyar whiskyt fog gyártani, az eredetileg gazdaság-szociológius és történész diplomával rendelkező férfi pedig nem hezitált sokat, Hollandiába költözött, hogy megkezdje desztillációs tanulmányait. A helyi szakemberek azonban szinte rögtön jelezték számára, hogy csak a whiskyvel foglalkozni meglehetősen rizikós, főleg az ital 5-8 éves forgási sebessége, azaz gyártási ideje miatt.

„Ekkor jött képbe a gin, amiről viszonylag kevesen tudják, hogy egy holland eredetű ital. Sokkal rövidebb az elkészítési ideje, hiszen a 2 napos gyártás és az 5 hetes pihentetés után kész is a termék”– mondta a tulajdonos.

Fotó: Seven Hills
​Tokaj-Hegyalja adja a gin lelkét

Mészáros-Komáromy elmondása alapján azért erre a névre esett a választása, mivel az emberek Tokaj-Hegyaljához egy magas minőségű terméket társítanak hozzá. Volt azonban egy másik szempont is:

„Rengeteg helyi alapanyagot használunk fel a ginhez, és fontos volt számunkra, hogy a jellegzetes tokaji jegyek megjelenjenek az ital ízvilágában. Ez úgy gondolom sikerült is, hiszen az első nemzetközi versenyükön 2020-ban a londoni Spirit Business Magazine megmérettésén egy világhírű gin-szakértő pont azokat az elemeket: virágos, édeskés, citrusos, a végén egy csodás földes lecsengéssel” – említette meg erősségként, amelyek a tokaji borok sajátosságai is.

​Minőség a mennyiség felett!

Fotó: Seven Hills


Dénes kifejtette, hogy az italuk egy abszolút prémium terméknek számít, ugyanis a világ minden nagyobb üzletében jelenlévő gigagyártókkal ellentétben, ők desztillált gint árulnak, ami azt jelenti, hogy a kristálytiszta vízen kívül semmi mással nem higítják a párlatot. Ez azzal jár, hogy nem tudnak akkora mennyiséget előállítani, mint a már említett nagyvállalatok, de ezt nem bánják, hiszen azt szeretnék, ha a ginjük egy exkluzív termék lenne: „Fontos számunkra, hogy a fogyasztók egy ajánlás, vagy akár a véletlen okán találjanak rá a termékre. Azt szeretnénk, ha az emberek egyfajta kis kincsként kezelnék a Tokaj Gint.”

​A whiskyre sem kell sokat várni!

Amint már említettük, Dénesék a legelső versenyükön remekül szerepeltek, sőt minden bizonnyal gin-történelmet írtak:

„A londoni versenyen egy, az üvegen is megfigyelhető fekete master-plecsnit nyertünk, ami magyar versenyzőnek még sosem sikerült. Az, hogy a legelső megmérettetésen 100-ból 97 pontot kaptunk olyannira ritka, hogy egy angol szaklap újságírója felhívott, és megkérdezte, hogy mégis mi a titkunk, hogy csináltuk ezt.”

Azóta a Tokaj Gin számos szakmai díjat hódított el, a World Gin Awardson például a világ legjobb ginjének kiálltották ki a terméküket. Az elmúlt évek során azonban a ginkészítés mellett a whiskyt sem hanyagolták el. A tulajdonos elmondása alapján 2024-ben érkezik a Seven Hills Distillery által készített füstös maláta whisky, a céljuk pedig nem más, minthogy felhelyezzék Magyarországot a nemzetközi a whisky-térképre is.

Ne hagyd ki!