egy kertész száraz ágat vág le egy tujáról
Fotó: Shutterstock

Magyarok menthetik meg a ciprusféléket a pusztító kártevőtől

A ciprusfélék talán legpusztítóbb, hazánkban is megtalálható kártevője, a borókaszú ellen magyar kutatók dolgoztak ki egy vegyszer nélküli, hatékony védekezési módszert, írja a Magyar Mezőgazdaság. A HUN-REN ATK szakemberei az elismert Journal of Applied Entomology folyóiratban publikálták a kutatás eredményeit.


A borókaszú nevű invazív faj Európa-szerte, így hazánkban is egyre elterjedtebb, és a ciprusfélék egyik legnagyobb ellenségének számít, így tömeges szaporodása jelentős gazdasági kárral jár.

A növényállomány megóvására eddig a rendszeres permetezés volt az egyetlen megoldás, ez viszont rendkívül megterhelő a környezet számára, a magas költségekről nem is beszélve. Egy magyar kutatócsoportnak most viszont sikerült azonosítania a kártevő aggregációs feromonjának két komponensét, ezzel pedig megnyitották az utat egy új, teljesen biológiai alapú védekezési módszer kidolgozása felé.

A kutatók a borókaszúnőstények közép- és utóbeléből kinyert mintákat elemezték, majd a csápjukon aktív komponenseket is beazonosították. Mindkét vizsgálati módszer eredményeit faiskolákban végzett kísérletekkel is megerősítették, így sikeresen behatárolták a kérdéses komponensek viselkedésre gyakorolt hatását.

A kutatás áttörésnek számít, hiszen eddig teljesen ismeretlen volt a rovarcsoport kémiai ökológiája – az eredmények pedig elősegíthetik a ciprusfélék gazdaságosabb és környezetbarátabb termesztését.

Ne hagyd ki!