Egész évben érdemes almát fogyasztani. Beltartalmi értékei kiemelkedőek. Kevés fehérje és szénhidrát mellett sok víz, vitamin és nyomelem található benne.
Az almában növekedése során gyarapodik a C-vitamin, amit a bioflavonoidok védenek az oxidációtól. Ezért kombinált „gyógyszerkészítmény” az emberi szervezet számára. A héjában különösen sok C-vitamin, fenolos vegyületek, antociánok, flavonoidok vannak.
Védi a beleket
Az alma sejtfalának alkotórésze, rostanyaga a pektin, ami vízzel érintkezve zselészerűen megdagad, a belekből nem szívódik fel, ellenben sok vizet köt meg. Az alma 30%-a pektin, 1-2 gyümölcs elfogyasztása megszünteti a székrekedést. A pektin megköti a méreganyagokat, védelmet nyújt a vastag- és végbéldaganatok ellen. A héjban lévő cellulóz szintén béltisztító hatású. Magyarországon a halálokok között a tüdőrák után a vastagbélrák szerepel a második helyen, pedig az alma minden évszakban állandóan hozzáférhető, és segít ennek megelőzésében.
Az egyetlen gyümölcs, amely mindenféle zöldséggel és gabonafélével, gyümölccsel keverhető.
Nyersen, főve, vagy akár sülve fogyasztható. Almakúránál 8-10 alma az a mennyiség, amit naponta el kell fogyasztani. A gyönge gyomrúak meghámozhatják az almát. A héj szárítva, forrázva, mézzel vagy sztíviával édesítve kitűnő teának készíthető el.
Hogy mire jó az almából készített bor és az ecet, arról a Magyar Mezőgazdaság cikkében lehet olvasni.
13 étel, amely segíti a szervezet méregtelenítését
Korábban bemutattunk 13 olyan ételt, amely fogyasztása hozzájárulhat a vese megfelelő működéséhez. Ezek egyike az alma, amely rákellenes kvercetint és rostot tartalmaz. Ez segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint egészséges szinten tartásában, valamint gazdag antioxidánsokban is. Ilyen ételek még a zsíros halak, a káposzta, a paprika, a vörös áfonya, az áfonya, a sötét, leveles zöldségek, az olívaolaj, a fokhagyma, a hagyma, a karfiol, a tojásfehérje és a rukkola. Bővebben ebben a cikkben.