Naponta 7-9 óra alvásra lenne szüksége egy felnőttnek
Fotó: Shutterstock

Ezek az élelmiszerek segíthetnek a jobb alvásban

Számos étel és ital fogyasztása hozzájárulhat a jobb alváshoz a kutatások szerint. Sorolunk néhányat, amelyek segíthetnek a napi 7-9 órás ideális alvásmennyiség elérésében.


Zöldségek és gyümölcsök a jobb alvásért

Arra világít rá egy új finn kutatás, hogy az éjszakai alvás hossza és a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása között szoros összefüggés van.

A Helsinki Egyetem, a Turku Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi Intézet felmérésének eredményei szerint azok, akik kevesebbet alszanak, általában kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Mint kiderült, az olyan magas melatonintartalmú élelmiszerek, mint például a meggy, a cseresznye, a banán, az eper, a szőlő, az ananász, valamint a paradicsom, az uborka, a kukorica és a gomba fogyasztása elősegítheti a pihentető alvást. Ráadásul ezek az ételek nemcsak az alvás-ébrenlét ciklusának szabályozásához járulhatnak hozzá, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok, így támogatják az általános egészséget és a jólétet. Így például a mentális és az érzelmi állapot optimalizálását is.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a felnőttek ideális alvásideje 7-9 óra között van. A normálistól való eltérés olyan hosszútávú egészségügyi kockázatokat jelenthet, mint például szív- és érrendszeri betegségek vagy magas vérnyomás.

Az Agroinform megjegyzi, az Egészségügyi Világszervezet napi 400 gramm, az Északi Miniszterek Tanácsa pedig 500-800 gramm gyümölcs és zöldség fogyasztását ajánlja a jobb egészség érdekében.

Nyolc ital a megfelelő alvásért

Az Eat This szakértői szerint amíg egyes, például koffeines italok fogyasztása nehezítheti az alvást, más innivalók hozzájárulhatnak a megfelelő éjszakai pihenéshez. Mutatjuk a listájukat az esti pihenés szempontjából kedvező italokról.

Cseresznyelé: A benne található melatonin segítheti az elalvást. A triptofánaminosav-tartalma pedig hozzájárulhat a szervezet melatonintermeléséhez.

Kamillatea: A pihentető hatásáról ismert tea. Fogyasztása például csökkentheti a szorongást és javíthatja az alvásminőséget.

Koffeinmentes zöld tea: A benne lévő teanin segítheti az ellazulásban és csökkentheti a stresszt.

Ashwagandha tea: Az Ashwagandha - azaz álombogyó - régóra ismert stresszcsökkentő, alvássegítő hatásáról.

Tehéntej: A kalciumtartalma ösztönzi a melatonintermelést. Emellett gazdag magnéziumban és káliumban is, melyek segíthetnek az izomgörcsök ellen.

Mandulatej: Triptofántartalma miatt segítheti az alvást. De tartalmaz melatonint és magnéziumot is, melyekkel könnyebben legyőzhető az alváshiány.

Kefir: Bővelkedik olyan aminosavakban, mint triptofán. Emellett számos jó baktériumot tartalmazhat, melyek közül néhány szerotonint is termelhet, így hatékony lehet az alváshiány ellen.

Aranytej: A tej gyömbérrel, kurkumával és mézzel keverve jobban hozzájárulhat a megfelelő alváshoz. Sőt, könnyítheti az emésztést is.


Ne hagyd ki!