Az enset termése nem, azonban  a szára és a gyökere ehető
Fotó: Shutterstock

Alig ismert növény enyhíthet az élelmiszerhiányon

Megoldhatja a klímaváltozás okozta élelmezési problémák egy részét az enset. A világban szinte ismeretlen etiópiai növény a banánfélék családjába tartozik, és óriási területeken lehet termeszthető Afrikában.


Szuperélelmiszerré válhat az enset

Az enset banánszerű termése nem ehető, azonban a keményítőtartalmú szárából és gyökeréből kása és kenyér készíthető, valamint erjeszthető is. A növényt csupán Etiópia egyik területén fogyasztják, ott viszont alapélelmiszernek számít nagyjából húszmillió ember számra. Vadon élő, de nem fogyasztható rokonai azonban Afrika több szegletében is előfordulnak. Ez arra engedi következtetni a tudósokat, hogy az élelmezés szempontjából hasznos növény többfelé termeszthető lehet. Ha a számítások pontosak, akár százmillió ember élelmezésében is segíthet a növény leginkább Kenyában, Ugandában és Ruandában a következő évtizedekben – írja a BBC.

„Van néhány szokatlan tulajdonsága, amelyek teljesen egyedivé teszik a növényt. (…) Bármikor elültethető, bármikor betakarítható. Ezért hívják az évelő növényt az éhség elleni fának is”

– mondta James Borrell, a kewi Royal Botanic Gardens kutatója.

A kutatások szerint egyébként Afrika élelmiszernövény-termesztésére is nagy hatást gyakorol a klímaváltozás. Meglehetősen rontja a terméshozamot. Részben ezért is jelentős manapság az érdeklődése olyan növények iránt, amelyek legalább részben helyettesíthetik a növényi fogyasztás közel felét kitevő rizst, búzát és kukoricát.

„Diverzifikálnunk kell a globálisan használt növényeket, mert jelenleg nagyon kis választékból élünk”

– világított rá az említett problémára James Borrell.

Eltűnhet a banán a piacokról

Ugyan az enset termése nem ehető, azonban a banán rokona. Ezért is reméljük, hogy nem fenyegeti az a gombatörzs, amely a legnépszerűbb banánfajtát 2-3 év alatt teljesen kipusztíthatja.

Ugyanis egy új gombamutáció jelentheti a Cavendish fajta végét, ami Magyarországon is a legelterjedtebb importbanán. Noha a gyilkos Fusarium gombacsalád új verziója a kilencvenes évek végén bukkant fel, azóta se találják az ellenszerét. A TR4-törzs gyakran és gyorsan mutálódik, így a mai napig megállíthatatlanul terjed minden kontinensen.

Az agresszív gomba a Sigatoka-betegséget okozza, amely a banáncserje élettartamát 30 évről 2-3 évre csökkenti, termését pedig elpusztítja. A tudósok a banán újabb génmódosításában látják a kiutat, de ez sok időbe telhet, és meg kell küzdeni a GMO-ellenességgel is. Ha nem sikerül, a globális export 95 százalékát adó Cavendish-fajták néhány éven belül eltűnhetnek a polcokról.

Ne hagyd ki!