Sokoldalú finomság - sajt, lekvár, szörp, befőtt is készíthető belőle - de nem jó a marketingje. Szeptember közepétől október végéig szüretelhető. Milyen hatása van a birsalmának a szervezetünkre?
Az októberben érő gyümölcsnek szép, aranysárga színe mellett különleges illata is van. Maga a gyümölcs érzékeny, az ütődés hamar látszik rajta. Szedés után érdemes hamar feldolgozni, mert hajlamos foltosodni - írja a Greendex.
A birset nyersen ritkán fogyasztjuk. Sajt, lekvár, szörp, befőtt, pálinka, bor készíthető belőle.
Ilyen hatással van a birs szervezetre
Antioxidáns-tartalma magas: A gyümölcs nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem számos más antioxidáns tulajdonsága is van, jó forrása a koffeoil-kinsavnak és a rutinnak.
Segíti az emésztést: A birsalma segíthet a székrekedés enyhítésében és a széklet rendszerességének fenntartásában.
Baktériumölő hatású: A gyümölcs segíthet megakadályozni a káros baktériumok növekedését a szervezetben.
Jót tesz a szívnek: A birs segíthet a szív egészségének javításában. Egy kutatás például azt találta, hogy a cukorbeteg patkányok részére beadott gyümölcskivonatok csökkentették az összkoleszterin, a rossz LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, amelyek mindegyike a szívbetegség fő kockázati tényezője.
Támogatja a sebgyógyulást: Régen a birsmagokat és -leveleket a sebek gyógyulásának és a szövetek helyreállításának elősegítésére használták. A közelmúltban számos kutatás megerősítette, hogy ez a gyümölcs erős gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.
Receptek a Greendex cikkében olvashatóak.
Birsalmával ért el sikereket Tolna vármegyei család
Tavaly írtunk arról, hogy nagyjából 4,5 hektáron gondoz 2200 birsfát a Tolna vármegyei Dunakömlődön a Birs birtok családi gazdaság. Három fő birsfajtával foglalkoznak, amiből kettő szerb, egy pedig német öntermékenyülő, rezisztens fajta.
Komoly piacelemzés előzte meg a család döntését abban, hogy belevágnak a birstermesztésbe. Azután kezdtek gazdálkodni a gyümölccsel, hogy a kutatásuk azt mutatta, jelentős rés tátong a magyar birspiacon. Manapság is nagyon kevesen állítanak elő intenzív termesztésben ipari mennyiségű birset Magyarországon. De így is rögös úton és modern megoldásokon keresztül jutott el a családi gazdaság oda, hogy jelentős kínálattal és megbízható minőséggel stabil szereplő legyen a birspiacon.