Modern gazdaságot működtet a Tolna vármegyei család
Fotó: Shutterstock

Gyümölcspiaci rést próbál betömni a családi gazdaság

Piacelemzést végzett a család, mielőtt nagyban kezdett foglalkozni a birstermesztéssel. Jelentős piaci rést próbálnak betömni a termékeikkel. Mára a birsalmapiac egyik meghatározó hazai szereplőjévé váltak.


Birsalmával ért el sikereket Tolna vármegyei család

Nagyjából 4,5 hektáron gondoz 2200 birsfát a Tolna vármegyei Dunakömlődön a Birs birtok családi gazdaság. Három fő birsfajtával foglalkoznak, amiből kettő szerb, egy pedig német öntermékenyülő, rezisztens fajta.

Komoly piacelemzés előzte meg a család döntését abban, hogy belevágnak a birstermesztésbe. Azután kezdtek gazdálkodni a gyümölccsel, hogy a kutatásuk azt mutatta, jelentős rés tátong a magyar birspiacon.

Manapság is nagyon kevesen állítanak elő intenzív termesztésben ipari mennyiségű birset Magyarországon. De így is rögös úton és modern megoldásokon keresztül jutott el a családi gazdaság oda, hogy jelentős kínálattal és megbízható minőséggel stabil szereplő legyen a birspiacon.

A Brancs közösségi piactéren például gyümölcsfabérlési lehetőséget hirdettünk meg, ami nem egy jelképes örökbefogadási program, mert itt a bérlő a művelési költségért cserébe, amit garantál számunkra előre az adott művelési évben, a fa teljes termését megkaphatja az őszi szüret során. Itt azonban nem szeretnénk megállni, egy lépcsővel mindenképp tovább akarunk menni, és abszolút transzparenssé, átláthatóvá és nyitottá kívánjuk tenni a művelési módszerünket, valamint a gazdaságot

- idézi a gazdaság egyik vezetőjét, Matus Dórát az Agrárszektor.

Nehézségek az almaágazatban

A családi gazdaság sikere azért is bíztató, mert igen sok problémával kell szembenéznie a hazai gyümölcstermesztőknek napjainkban. Például 20-30 éve nem volt olyan rossz az almatermés Magyarországon, mint tavaly. Attól a kevéstől is próbáltak szabadulni a gazdák a betárolási időszak előtt. A tárolás sok energiát felemészthet, viszont az energiaárak az egekbe szöktek.

Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy azok a gyümölcsösök lehetnek jobb helyzetben, ahol van öntözés és termékritkítás. Azonban a hazai gyümölcsöskertek háromnegyede öntözetlen. Emellett az utóbbi években nyertes pályázatok háromnegyede sem fog megvalósulni az ágazatban a drágulás miatt. Kitért a zöldítés kérdésére is. Elmondta, hogy sok gazda nem híve, pedig 5-10 éves távlatban biztosan sokkal kevesebb növényvédő szerrel kell megoldani a gazdálkodást.

A hazai gyümölcstermesztő felület 40-50 százaléka korszerűtlen, és potenciálisan versenyképtelen, emellett borzasztó nagy hátrányban vagyunk a szaktudás oldaláról is, mert az elmúlt 20 évben nem fordítottunk rá energiát. Szerintem a következő 2-3 évnek a gyümölcsben piactisztító hatása lesz itthon, és nagyon sok termelő ki fog esni

- mondta a szakembert.

Ne hagyd ki!