Mind az európai, mind az ázsiai konyhában népszerű, gyakran párosítják lazaccal, burgonyával, valamint joghurtos szószokkal. A tökfőzelék vagy a kovászos uborka elengedhetetlen ízesítője, de emellett számos egészségügyi jó tulajdonsága is van a kapornak.
A kapor nemcsak a tökfőzelék vagy a kovászos uborka elengedhetetlen ízesítője, hanem sokoldalú hatással bíró gyógyhatású növény. Egészségi előnyei között említhető a vérnyomás- és vércukorszint-csökkentés, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, sőt a daganatos elváltozások elleni védelem is - derül ki a Dívány cikkéből.
Különleges ízvilág és a kulináris sokoldalúság
A kapor leveleinek és magjainak eltérő íze van: míg a levelek enyhébb, édesebb, füves ízűek, a magok aromásabbak és citrusos jegyeket hordoznak. A növény mind az európai, mind az ázsiai konyhában népszerű, és gyakran párosítják lazaccal, burgonyával, valamint joghurtos szószokkal.
Nemcsak finom, de rendkívül tápláló is. Alacsony kalóriatartalma ellenére gazdag C- és A-vitaminban, amelyek támogatják az immunrendszert, a sebgyógyulást és a látást. Magas antioxidánstartalma révén csökkentheti a krónikus gyulladást, és megelőzheti a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és bizonyos ráktípusokat.
A kaporban található flavonoidok és illóolajok különösen hatékonyak a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. Emellett a kaporkivonat bizonyítottan csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
A kaporban lévő monoterpének, például a d-limonén, segíthetnek a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében, különösen a tüdő-, emlő- és vastagbélrák esetében. Illóolajai antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek hozzájárulhatnak a fogínygyulladás, a köhögés és a rossz lehelet megszüntetéséhez.
A kapor általában biztonságosan fogyasztható, de ritkán allergiás reakciókat válthat ki. Terhesség és szoptatás alatt kerülni kell a kaporkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazását, mivel ezek biztonságosságáról kevés adat áll rendelkezésre.
Megéri babért is termeszteni
Hasonlóan sokszínű növény a babér. Mint a kapor, nem csak esztétikai és kulináris élvezeteket kínál, de számos fontos egészségügyi előnye is van: emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Átteleltetése ma pedig már sokkal könnyebb feladat, mint pár évvel ezelőtt. Mint arról ebben a cikkünkben is részletesen írtunk, kiskertünk éke lehet.