Óriási gabona-felvásárlásba kezdett az ázsiai nagyhatalom
Fotó: Shutterstock

Kína miatt ugorhatnak meg a nemzetközi gabonaárak

A nem megfelelő időjárás jelentősen csökkentette a kínai gabonatermést az idén. Emiatt rekordmennyiségű búzát importál az ázsiai ország. Kína vásárlási kedvét fokozzák a rendkívül alacsony világpiaci árak, valamint az exportáló országok száraz időjárása miatti aggodalmak.


Óriási búzafelvásárlásba kezdett Kína

Szakértők szerint emelheti a világpiaci gabonaárakat, hogy Kína rekordméretű gabonafelvásárlásba kezdett. Az ázsiai ország nagyjából 2 millió tonna újtermésű ausztrál búzát vásárolt októberben, valamint szeptember óta körülbelül 2,5 millió tonna francia búzát is lefoglalt - tájékoztatott a Reuters. Összességében pedig 12 millió tonna lehet idén a kínai import, így meghaladhatják a 2022-es rekordévüket, amikor nem sok híján 10 millió tonna volt az importmennyiségük. Sőt, a felvásárlási lázuk jövőre is folytatódhat.

Kínának problémái voltak a termésminőséggel ebben az évben, és Ausztrália, amely Kína fő búzaszállítója, sokkal kisebb termést fog betakarítani. Amennyit csak tudnak, és a lehető legkorábban vásárolnak. A készletek végül szűkülni fognak, különösen Ausztráliából

- idéz egy szingapúri szakértőt a Magyar Mezőgazdaság.

Kínában nem kedvezett az idei időjárás a búzának, ezért a növekvő vetésterületek ellenére majdnem egy százalékkal kevesebbet takarítottak be a kalászosból, mint tavaly. Emellett az esőzések jelentős kárt okoztak a termék minőségében, így annak javát csak állati takarmányozásra tudják felhasználni.

Mindemellett a kínai felvásárlási kedvet az is növelhet, hogy Ausztria idei búzatermése harmadával kevesebb, mint a tavalyi csúcsévben volt. Emellett megdobhatja a keresletet, hogy a gabonaárak jelenleg igen alacsony szinten mozognak a világpiacon.

Az ukrán gabonatermelés és export csökkenése várható

Egyébként az agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint a nemzeti hatáskörben elrendelt importtilalom miatt április 19-e óta nem érkezhet Magyarországra Ukrajnából gabona és olajosnövény. Emellett 2023-ban a szomszédos országban csökkenő terméseredménnyel számolhatnak. A belföldi ellátás a magyar termények révén is teljes mértékben biztosított.

Az AM a Nemzetközi Gabonatanácstól és az Európai Bizottságtól származó adatai alapján 2023-ban csökkenő ukrán terméseredmények és a 2023-2024-es gazdasági évre csökkenő exportteljesítmény várható. Az idei termésmennyiség Ukrajnában elmaradnak a korábbi évek szintjétől, elsősorban az orosz-ukrán háború hatásai miatt. Ezáltal a keleti szomszédunk exportálható árualapja is csökkent a korábbi évekhez képest.

A 2023-as ukrán búzatermés 23 millió tonnás szintet ért el, ami a háború előtti években megszokott mennyiségekhez képest körülbelül 24 százalékos visszaesés. Ugyanez az adat kukoricánál 30 százalékos nagyságrendű visszaesést mutat. A 2023-as ukrán kukoricatermés 24 millió tonna körül alakulhat. A termésmennyiség visszaesése az olajos növényeknél kevésbé erőteljes, és az egyes növényfajokat eltérően érinti, de ezeknél a kultúráknál is érezhető a háború hatása.

Ne hagyd ki!