Két évvel ezelőtti búza is van a magyar raktárakban
Fotó: Shutterstock

Már látszik, merre indulhat a búza ára

Nem mutatnak jól az alföldi búzatáblák, óriási szükségük lenne az esőre. A szakemberek valószínűsítik, hasonló okok miatt egyre több, az európai termést lefelé korrigáló jelentés érkezhet a következő időszakban. Mindez hatással lehet a búza árára is. Igaz, kétéves készletek is vannak a magyar raktárakban.


Jöhet a 70 ezres malmi búza?

8-10 dollárral emelkedett az orosz búza ára az elmúlt hetekben. A dunai kikötőkben az ukrán gabonanövény árszintje tonnánként 175 dollárra, a mélytengeri kikötőkben 170 dollárra nőtt az előző hétvégére. Romániában, Konstancában pedig a termék árcédulája 198-203 dollár körül alakulhat ezen a héten.

Elemzők szerint a mostani áremelkedés az EU, az USA és Ukrajna csökkenő búzatermelésének köszönhető, ami miatt a kereskedők próbálják biztosítani a készleteiket.

Azonban az ukrán búza minősége változó. A legrosszabb minőségű árszintje vasúton 140 dollárról 141 dollárra emelkedett egy hónap alatt. Így nagyjából 52 ezer forintot ér, mire Ukrajna nyugati határára kerül. Azonban a Mezőhír megjegyzi, Ukrajnában bíznak a jövő évi termés drágulásában.

A búza ára Franciaországban is emelkedett. Március végére - 20 nap alatt - 10 százalékkal nőtt, elérve a 2017 eurós tonnánkénti árszintet. Az árazás azóta 214 és 217 euró között ingadozik Párizsban.

A magyar raktárakban továbbra is akadnak két évvel ezelőtti búzatételek. A kereskedők ígérik a gazdáknak, megoldják a tárolást és elszállítják az értékesített gabonát. Jelenleg a régi malmi búzáért 65-67 ezer forintot fizetnek, de a szakportál úgy véli, az új szerződéseket inkább 70 ezer forintos árszinten lenne érdemes megkötni. Viszont kérdéses, lesznek-e ilyen ajánlatok. Igaz, eső hiányában az alföldi gabonatáblák igen rossz képet mutatnak jelenleg.

Sokkal kevesebb csemegekukoricát termelhetünk a jövőben

Egyébként rájár a rúd a magyar csemegekukorica-ágazatra is. Évente körülbelül 80 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát Európában. A legjelentősebb termelő a kontinensen Magyarország, évi 30-35 ezer hektárral. Ettől nem sokkal lemaradva hazánkat Franciaország követi a sorban a termőterületek méretében.

Azonban a klímaváltozás és a piaci dinamikák hatására várhatóan mind Magyarországon, mind Franciaországban csökkeni fog a csemegekukorica vetésterülete. Nálunk akár 40 százalékkal, viszont a franciáknál legfeljebb 20 százalékkal. Így könnyen megszűnhet országunk piacvezető szerepe.

A zsugorodás elsősorban az európai piacokra beáramló olcsó, árletörő hatású, kínai csemegekukorica-konzervekkel magyarázható. Emiatt az idei termésre is extrém alacsony, mindössze 55 forint volt a kukoricaféle kilónkénti felvásárlási ára a napokban.

Ráadásul az európai raktárak tele vannak nagy költségek mentén előállított kukoricatermékekkel. A magas infláció miatt pedig egyébként is csökkent a kereslet az élelmiszerekre.

Ne hagyd ki!