Exporttilalom a magyar gabonára
Fotó: Shutterstock

A magyar kormány megtiltotta minden gabona kivitelét

Az orosz-ukrán háború miatti áremelkedésre reagál a kormány az intézkedéssel – mondta az agrárminiszter az RTL Híradónak.


Azonnal

Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt Nagy István. Az agrárminiszter szerint még pénteken kiadják az erről szóló kormányrendeletet. Minden gabona kivitelét megtiltják Magyarország területéről, miután a termények ára emelkedésnek indult a tőzsdéken.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és az ország ellen indított orosz háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog az ukrán háború miatt, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.

  Drágább lesz

A háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni, mivel Magyarország a hazai ellátást nem befolyásoló kereskedelmet folytat Ukrajnával. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy Ukrajna nem csak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van. Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, az uniós gabona- és növényi olajimport mintegy negyedét adja, beleértve a kukoricának csaknem felét. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat. állapították meg az OTP Agrár szakértői friss elemzésükben.


Ne hagyd ki!