Magyarországon visszaszorult a gabonanövény termesztése
Fotó: Shutterstock

Állatnak, embernek egyaránt jó táplálék az év gabonája

2023-at a köles évének nyilvánította az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO. Egyúttal felhívták a figyelmet a kölesfogyasztás egészségügyi előnyeire, valamint arra, hogy a termesztésére kevésbé van rossz hatással a klímaváltozás.


Számos előnye van a kölesnek, bár Magyarországon visszaszorult a termesztése

A köles (Panicum miliaceum) ásványi anyagokban az egyik, ha nem a leggazdagabb gabona. Sok kovasavat, fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot, szilíciumot és cinket tartalmaz. Gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B6, B17) pantoténsavban és nikotinsavamidban is.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, hogy talán a legősibb termesztett gabonaféle. A Közel-Keleten biztosan termesztették 4000 évvel ezelőtt, de egyes források szerint 10000 éves múltra tekint vissza a hasznosítása.

A világ népességének harmadának alapélelmiszere napjainkban is, főleg Ázsiában és Afrikában. A globális kölestermelés 80–85 százaléka megy emberi fogyasztásra.

Főleg kásaként kedvelt, de búza- vagy rozsliszttel keverve kenyér is készíthető belőle. A színes szemű kölest elsősorban díszmadártenyésztők madáreleségnek használják. Más fajtáit a jól emészthető rostjaik és a magas cukortartalmuk miatt kérődzők is fogyasztják.

A középkori Magyarországon a legjelentősebb gabonaféle volt. A legfőbb napi táplálékot jelentette kásaként. Később a búza szorította ki a termelésből. Ma leginkább a gluténérzékenyek, a reformkonyha hívei és a hagyományápolók fogyasztják. Meglehetősen kis területen termesztik a hazánkban, annak ellenére, hogy a rövid tenyészideje alkalmassá teszi a kettőstermesztésre és a másodvetésre. Továbbá termeszthető belvizes területeken is kései vetésben.

Nálunk kissé elfeledett gabonanövény hódít Európában

Egyre nagyobb teret nyer a rozstermesztés Magyarországon. Idén több mint 32,4 ezer hektáron termesztettek rozst hazánkban, ami 3,2 százalékkal nagyobb terület, mint amekkorán egy évvel ezelőtt gazdálkodtak a kalászossal. A betakarítása augusztusban ért véget, 94 ezer tonna körül alakult, ami körülbelül 5,4 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A termésmennyiség csökkenése egyértelműen az aszálynak tulajdonítható, viszont a visszaesés arányaiban jóval kisebb, mint a legtöbb gabonafélénél. A növény átlaghozama 2,9 t/ha volt idén, szemben a tavalyi 3,2-vel.

A rozsnak általában eléggé alacsony a vízigénye, de víz nélkül ez a növény sem marad életben. Az extrém időszakokat leszámítva azonban kevés csapadékkal is képes túlélni, de ha van rá lehetőség, már minimális öntözéssel is kimagasló eredményeket lehet elérni. A rozs kapcsán érdemes még tudni, hogy alkalmazkodóképessége gabonafélék között a legjobb, kiváló hideg- és szárazságtűréssel rendelkezik

- nyilatkozta Tót László, a KWS Magyarország Kft. kereskedelmi képviselője.

Magyarországon egyre nagyobb teret nyer a rozs, de a malomiparban nincs akkora felvásárlóereje, mint a többi gabonafélének. Idehaza kevésbé keresettek a rozskenyerek, mint Európa számos országában. Egyébként a rozs termesztése növekvő tendenciát mutat a kontinensen. A búzánál előnyösebb aszálytűrő tulajdonságai és a korábbi aratása miatt a szakember arra számít, hogy hazánkban is egyre nagyobb területen fogják vetni. Felhasználható liszt, sör, vodka és whisky előállításához, de állati takarmányként is hasznosítható.


Ne hagyd ki!