Savanyú, szúrós, macerás leszedni, de remek vitaminforrás
Fotó: Marina Reich/Unsplash

Savanyú, szúrós, macerás leszedni, de remek vitaminforrás

Őshonos Magyarországon, mégsem örvend napjainkban nagy népszerűségnek. Szúros cserjéréről nehéz szüretelni a termést, a végeredményért azonban megéri: a homoktövis rendkívül egészséges.


Az Alföldön, Szolnok szomszédságában termel homoktövist a 4 hektár területű Töviskertem. Egy évtized után jutott el oda a biogazdaság, hogy most már a termés egészét fel tudja dolgozni. A mezohir.hu cikkében egyebek között a növény okozta nehézségekről és magáról a szüretről is mesélt Schultz-Marinka Edit, a gazdaság egyik tagja:

A nevéből adódóan azt gondolják sokan, hogy ez egy szárazságtűrő növény, de nem, ezért a kezdetektől öntözünk. A homoktövis őshonos Magyarországon, természetes élőhelye folyópartok, patakpartok környéke. A Szolnok-Tenyősziget megfelelő terület erre, mert a Tisza szabályozása előtt a folyó medre volt itt.

A szüret maga főleg ágvágóval és metszőollóval történik. Először levágják a terméssel borított vesszőket, majd minél több zöld részt vágnak le róluk. Az ezüstfafélék csaldájába tartozó homoktövis így kétévente terem, azaz egyik szezonban csak hajtásokat hoz. A szüret után fagyasztókamrába helyezik a leszedett ágakat, majd -miután azok átfagytak- leverik róluk a szemeket.

Miért is érdemes pontosan akkor fogyasztani?

homokt\u00f6visb\u0151l sz\u0171rt ital

Fotó: Katie Azi/Unsplash

A homoktövis 250 féle biológiailag aktív hatóanyagot, különféle ásványi anyagokat, vitaminokat, mikroelemeket és értékes olajokat tartalmaz. A gyümölcs teljes egészében felhasználható, a magja és a héja is értékes, ezeket mind feldolgozzuk. Almával vegyítve gyümölcslevet, önmagában és más gyümölcsökkel befőtteket, lekvárt, szörpöt, velőt, szárítmányt és magolajat is készítünk belőle. Nagyon jó állóképesség-javító, rendkívül jól vitalizál, regeneráló hatása is van

– fejtette ki a bogyósgyümölcs egészségügyi hatásait Schultz-Marinka Edit.

Ne hagyd ki!