Van némi rizikó a termesztésében
Fotó: Shutterstock

A magyar narancson még röhögtünk, a magyar pisztácián már nem

Magyarország éghajlata egyre jobban kedvez a pisztáciafáknak. Emiatt hazánkban is próbálkoznak a növény termesztésével. Az ország egyetlen pisztáciafarmján a napokban kezdődött a szüret.


Szüretelik az első magyar pisztáciát

A klímaváltozás miatt egyre szárazabbak és forróbbak a nyarak hazánkban, ami új növényfajok elterjedésének kedvezhet. Badics László tíz éve foglalkozik különleges növények termesztésével – például pisztáciával – a Balaton térségében. Eleinte öt pisztáciafája volt, azonban manapság harmincat gondoz. A csemetéket korábban Olaszországból szerezte be. Tavaly átlagosan kilenc-tíz kilogramm pisztáciát adtak a fái, viszont idén ennek a mennyiségnek kevesebb, mint a felét. Azonban a gazda ezzel a mennyiséggel is elégedett.

Az idei évben rendkívüli aszályt tapasztalhattunk, rengeteg növény megsínylette az időjárást. Idén a pisztáciám volt az egyik legjobban termő növényem. Alig kapott esőt, és még így „sikeres” lett. (…) A jövő talán arról fog szólni, hogy hogyan lehet csökkenteni a permetezést. Jelenleg nyolc-kilencszer kell, ami ugyan nem számít túl soknak, de le szeretném csökkenteni négy-ötre

- nyilatkozta Badics László az Agrárszektornak.

Nem csak a pisztácia terjedhet el

Nem a pisztácia az egyetlen egzotikus növény, amely megtelepedett hazánkban a közelmúltban az éghajlatváltozás miatt. Például egyre nagyobb területet nyer a füge és a gránátalma is.

Kudarcos növényekkel foglalkozom, amikben erősen benne van a bukás lehetősége. Ezek vonzanak. Érzékeny növényeket termesztek, melyek esetében felmerül a klímaváltozás kérdése is. Pisztácián kívül datolyaszilvám, fügém, sőt, még gránátalmám is van

- mondta Badics László.

A gazda kitért arra is, hogy ezeknek a növényeknek a termesztése még igen rizikós hazánkban. A pisztácia a hosszú, forró nyarakat szereti, amit mostanában megkapott. Azonban a több napos esők miatt a legmelegebb hónapokban jelentősen csökkenhet a termésmennyiség. Emellett a párás levegőt sem kedvelik a pisztáciafák, valamint csak a lazább, vulkanikus talajban lehet sikeresen termeszteni.

Lehet rá építeni

Badics László elmondta, hogy hosszú távra tervez a pisztáciával, bár a jövő függ az állami támogatásoktól is. Azonban úgy véli, hogy lehet építeni a pisztáciatermesztésre.

A pisztáciában és a mandulában látom a jövőt. Jelenleg harminc fám van, de szeretném ezt is bővíteni. Terveim között szerepel, hogy egyszer értékesíteni is tudjam, például cukrászdáknak, fagyizóknak. Egy Szedd magad! akció pedig úgy gondolom, hogy nagyon egyedi lenne, hiszen jó élmény lehetne az embereknek, valamint tényleg különleges, hiszen ezzel azért nem minden nap találkozik az ember. Főleg nem itt, Magyarországon

- zárta gondolatait a gazda.


Ne hagyd ki!