A klímaváltozás is kellett hozzá, hogy nőjön a levendula termőterülete hazánkban
Fiotó: Shutterstock

Büdös a gyártóknak a hazai levendula? Más gond van vele

Leginkább Németországból és Belgiumból szerzik be a levendula-illóolajat a magyar kozmetikumgyártók, hiszen jóval olcsóbb, mint a hazai. Jelentős Magyarországon a levendula-termesztés, azonban javarészt kisebb, családi gazdaságok foglalkoznak vele.


Terjed a levendula-termesztés hazánkban

Sokan kezdtek foglalkozni levendulával az utóbbi években Magyarországon. Ehhez kellett a növény keresleti piaca, valamint hazánk klímaváltozása is. Igaz, a francia levendula (Lavandula angustifolia) évszázadok óta jelen van Tihanyban a helyi szerzetesek tevékenységének köszönhetően. Azonban mára országszerte meghonosodott, Veszprém, Vas és Zala megyéken keresztül egészen a Tiszántúlig találni levendulafarmokat. Felhasználja például a gyógyászat, a kozmetika, valamint az élelmiszeripar is.

Igen kedvez neki a Balaton-felvidék mikroklímája. A dörgicsei mészkőtengeren például rendkívül melegek a kora nyári napok, de az egész tenyészidőszakban kiemelkedően magas hőmérsékleteket mérnek. A hasonló klíma miatt összehasonlítható Franciaország talán legismertebb levendulás környékével, a provence-i Avignon vidékével is.

Kevés a nagyobb gazdaság

Magyarországon az elmúlt négy évben különösen megnőtt a levendula termőterülete, és ma már több mint 200 hektáron zajlik a növény termesztése hazánkban. Döntően kisebb gazdaságok, cégek foglalkoznak levendulatermesztéssel, jellemzően néhány hektáron, és elsősorban illóolajat vagy szárított növényt állítanak elő, de sokan feldolgozzák a növényt, és saját termékként értékesítik, illetve vannak, akik eladják a levendulát, és más, kisebb manufaktúrákban állítanak elő belőle különböző termékeket

- nyilatkozta Dr. Pluhár Zsuzsanna, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Gyógy-és Aromanövények Tanszékének egyetemi tanára az Agrárszektornak.

Varga Péter Pál levendulatermesztő hozzátette, a hazai termelők törekednek arra, hogy ökogazdálkodásban termesszék a levendulát, és ne használjanak se gyom-, se rovarirtókat. Sok helyen párolják is a levendula termését idehaza, a belőle készült olajat, valamint egyéb termékeket pedig értékesítik.

Drága a hazai termék a magyar kozmetikai iparnak

A levendula illatanyagait a kozmetikai ipar is felhasználja. Németország és Belgium illóolaj-kereskedelmi centrumok, a magyar kozmetikumgyártók többsége innen szerzi be a levendula-illóolajat. A termesztő beszámolója szerint egy literhez 65-75 euró közötti áron jutnak hozzá, amíg itthon 110 euróba is kerülhet az olajból egy ekkora mennyiség, hiszen meglehetősen drágán tudják előállítania hazai gyártók.

A magyar termék jellemzően családi vállalkozásból származik, biogazdálkodásban készül, nyomon követhető egészen a termőföldtől a csomagolásig. A kiskereskedelemben a fogyasztók bizalommal tekintenek rá, ezért leginkább ők vásárolják.

Ne hagyd ki!