Leáldozott a sárga paprikák napja?

Leáldozott a sárga paprikák napja?

Bár mennyiségben még mindig a tradicionális paprikafajták tarolnak, főleg a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbbek a különlegességek és a színesebb, édesebb fajták.


Nem véletlenül hívják paprikának

A magyarok több hagyományos, "sárga" paprikát vásárolnak, mint a környező országokban élők. Szinte minden magyar család vesz paprikát, ha zöldségről van szó - derült ki a DélKerTÉSZ által szervezett X. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen Szentesen. Az egy háztartásra jutó átlagos paprikamennyiség 2021 júniusában 13,6 kg volt. Szlovákiában átlagosan 9,3 kg, míg Ausztriában 6,9 kg. Talán nem véletlen, hogy a paprika elnevezés a magyar nyelvből vált nemzetközileg ismertté. Magyarországon a szót 1724-ben használták először a sárga zöldség megnevezésére a délszláv papar szóból, ami borsot jelent.

Diszkontokban vesszük

A paprikavásárlásban (is) nagyon jönnek fel a diszkontok. Zöldséget 2021 első félévében a legtöbben, 39 százalék diszkontláncokban vásárolt, a paprika esetében ennek az értékesítési csatornának az aránya még magasabb, 42 százalékos volt. Érdekesség, hogy bár mennyiségben még mindig a tradicionális paprikafajták tarolnak, főleg a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbbek a különlegességek és a színesebb, édesebb fajták.

Ne hagyd ki!