Solinftec önjáró robot
Fotó: Solinftec

Önjáró, kis, napelemes robot figyeli a növényeket: jövőre itthon is megjelenhet

Időt és pénzt takarít meg a gazda, ha csak szelektíven kell permetezni a haszonnövényeket. Ebben segít egy okos, önjáró robot.


A vegyszerek és tápelemek csökkentett mértékű kijuttatása kíméli a gazdálkodó pénztárcáját és a környezetet is. Ennek elősegítésére tervezte meg a Solinftec agrotechnológiai szoftvercég a Solix robotot. Önállóan járja végig a táblát ez a guruló asztalra emlékeztető, négykerekű gépezet. Teleszkópos lábaival alkalmazkodni tud a növények magasságához.

Mesterséges intelligencián alapuló szoftvere – a 2018 óta folyamatosan fejlesztett Alice – feldolgozza a kamerákkal és egyéb érzékelőkkel gyűjtött információt. Ellenőrzi a növények egészségi állapotát, tápanyag-ellátottságát és azt is, hogy észlelhető-e rajtuk kártevők nyoma.

Az adatokat vezeték nélkül, valós időben továbbítja a robot a gazdaság központi számítógépére. Azokat a helyeket pedig, ahol problémát észlel a táblában, külön is megjelöli, és közli, milyen intézkedéseket javasol a kiküszöbölésükre. Ennek alapján a gazda kijuttatja a szükséges vegyszereket, tápelemeket vagy éppen külön vízadagot a megfelelő helyekre – ahelyett, hogy az egész táblát egyben kezelné.

Mivel a haszonnövények egészségi állapota folyamatos ellenőrzés alatt áll, a hozam is jelentősen növekedhet. A Solix robot jelenleg is fejlesztés alatt áll, így a végleges műszaki paramétereit később közlik. Most egy kanadai tartomány, Saskatchewan egyik farmját felügyeli (Davidson község, Stone Farms), és a „próbajáratok” kiértékelésében részt vesz a tartományi egyetem agrártanszéke.

Remélhetőleg sikeresen vizsgázik a robot, és kereskedelmi forgalomba kerül, mert akkor már jövőre segíteni tud a farmereknek. Egyébként az USA-beli és brazíliai székhelyű Solinftec cég hangsúlyozza, hogy az intelligens (neuronális hálózatú) szoftvereivel feldolgozott adatok tulajdonjoga a gazdálkodóké, és azok csak az ő beleegyezésükkel oszthatók meg.

Ne hagyd ki!