Milliókat ér ez a fűszernövény: miért nem termesztjük?
Fotó: Shutterstock

Milliókat ér ez a fűszernövény: miért nem termesztjük?

A sáfrány a gasztronómia különleges eleme, ugyanakkor a konyhán kívül a szépségipar is előszeretettel használja különböző kozmetikumokhoz, valamint a gyógyászatban is megtalálható. Kilója 10 millió forint körül is lehet. Miért nem termesztik?


A jó minőségű, "igazi" sáfrányt számos helyen a mai napig összekeverik a nagyüzemi méretekben is termeszthető sáfrányos szeklicével. A valódi sáfrány csak és kizárólag hagymagumóval szaporodik, ősszel virágzik. A valódi sáfránynak a bibéit szárítjuk, és használjuk fel fűszerként, gyógynövényként - írja az Agrárszektor.

A konyhában a családi ételhez 4-5 bibeszálat használunk fel. Így a kilós ára hiába haladja meg akár a 10 millió forintot is, háztartási léptékben egész életünk során nem tudnánk annyit felhasználni. Így tehát hiába hangzatos a milliókat érő kilónkénti ár, valószínűleg sosem tudnánk ennyit felhasználni. A boltokban egyébként a valódi sáfrány 0,12 grammja 500 forint körül érhető el.

Drága a telepítés, sok munkás kéz kellene

Ha ilyen drága a kilója, akkor miért nem termesztik sokan Magyarországon? - tehetjük fel a kérdést. A válasz: nagyon kényes és kézimunka-igényes növény. A sáfrány ugyan melegkedvelő és szárazságtűrő, de nem mindegy, mikor van szárazság és mikor eső. A párás, csapadékos időben betegségek léphetnek fel, a gumó elrothad, valamint az erős téli fagyokat sem bírja. A telepítése egyébként drága, a szaporítóanyag beszerzése pedig bonyolult. A növénynek a virágait szedik le, és abból kicsipkedik a bibét, ami a tényleges termék - mindezt pedig rendkívül óvatosan és körülményesen kell elvégezni. Nem lehet gépesíteni, a szedés és a bibézés kizárólag kézzel történhet. 0,1 g-nyi szárított sáfránybibéhez nagyságrendileg 32 virágra van szükség. Ez 96 bibeszálat jelent.

Egy kilogramm sáfrányfűszer előállításához mintegy 100 ezer darab bibére van szükség.

Ezt teszi az egészségért

A sáfrány fogyasztásának számos kedvező egészségügyi hatása lehet. Például csökkentheti a szorongást, a vércukorszintet, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik. A karotinoidokban és safranalban gazdag bibéi a daganatok terjedését is mérsékelték állatkísérletekben. Mindemellett feltételezhető, hogy a sáfrányfogyasztás segíthet az Alzheimer-kór és az időskori látásromlás ellen is - írtuk korábban.

Ne hagyd ki!