Savanyú káposzta: a magyar konyha igazi csodája

Nagyszüleink multivitaminja minket is átsegít a télen

A savanyú káposzta nemcsak ízletes alapanyaga számos magyar ételnek, hanem igazi vitaminbomba is, amely jótékony hatással van az immunrendszerre és a bélrendszer működésére.


A savanyú káposzta évszázadok óta kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Nemcsak ételeinket gazdagítja ízével, hanem a szervezetünk egészségére is rendkívül kedvező hatású. Magas C-vitamin-tartalma miatt már James Cook hajóskapitány is használta, hogy a legénység körében megelőzze a skorbutot. Emellett gazdag B1-vitaminban, niacinban, karotinban, valamint ásványi anyagokban, mint foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium - hívja fel a figyelmet a Webbeteg cikke.

Laktobaktériumok áldásos tevékenysége

Az erjesztett káposzta különlegessége, hogy tápanyagtartalmát a savanyítás sem csökkenti jelentősen, ezért az immunerősítés és az erek védelme érdekében is ajánlott a fogyasztása. A savanyítás során keletkező tejsavbaktériumok, az úgynevezett laktobaktériumok különösen jótékony hatást fejtenek ki a bélrendszerben, helyreállítva az emésztési folyamatok egyensúlyát stressz, fertőzés vagy antibiotikum-kúra után.

A savanyú káposzta magas rosttartalmának köszönhetően a bélrendszer természetes „seprűjeként” működik: segít eltávolítani a salakanyagokat és elősegíti a rendszeres emésztést. A káposzta leve sem vész kárba, hiszen napi 1 dl fogyasztása támogatja a bélflórát, és méregteleníti a májat is.

Sokoldalúan felhasználható: főzve, de nyersen is fogyasztható, készülhet belőle leves, rakott ételek vagy saláta. Főzéskor arra érdemes odafigyelni, hogy ne főzzük túl, így megőrizhetjük ropogósságát és tápanyagait.

Az emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek, különösen az epebetegeknek érdemes óvatosan fogyasztani, mivel a rostok és az illóolajok puffadást vagy kellemetlen teltségérzetet okozhatnak. Megfelelő elkészítéssel és mértékkel fogyasztva azonban a savanyú káposzta igazi egészségvédő csodaszer a konyhában.

Depresszió ellen is hatásos

A hideg hónapok beköszöntével sokan szembesülnek azzal, hogy lehangoltak, kimerültek, fáradékonyak, és egyszerűen semmihez sincs kedvük. Ezt az állapotot sokszor egyszerűen a hideg számlájára írjuk, hiszen kinek lenne kedve kimozdulni, amikor a hőmérséklet fagypont alá esik? Természetesen ez is egy faktor, a téli depresszió azonban ennél összetettebb dolog. A sportolástól kezdve a maca kapszula rendszeres szedéséig szerencsére számos módszer, természetes megoldás létezik, melyek segítségével felvehetjük a harcot a téli kimerültség ellen. Ezek egyike az egészséges étkezés - írtuk korábban.

Bár ilyenkor sokszor a nehezebb, szénhidrátban gazdag ételeket kívánjuk – és természetesen az édességet minden mennyiségben –, próbáljuk mégis visszafogni az egészségtelen fogásokat. Nagyon fontos, hogy sok zöldséget fogyasszunk, lehetőleg nyersen, de ha párolva jobban esik, ez is sokkal jobb megoldás, mint egy újabb adag sült krumpli. A csokoládé iránti vágyat elégítsük ki inkább gyümölcsökkel, melyekből télen is óriási a választék. Együnk sok halat, fehér húsokat, fogjuk vissza az egészségtelen zsírok fogyasztását. Ha ezeket megtesszük, sokkal energikusabbak leszünk, és nem érezzük magunkat álmosnak már az ebéd után.

Ne hagyd ki!