Magyarországon számos szezonális zöldség és gyümölcs érik be, amelyek nemcsak friss ízükkel, hanem gazdag tápanyagtartalmukkal is hozzájárulnak az egészséges étrendhez. Az Agrárszektor hét zöldséget és gyümölcsöt sorol fel, ami jót tesz az egészségnek.
Az ősszel elérhető zöldségek és gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem kiemelkedő táplálkozási értékkel is rendelkeznek. A szezonális ételek fogyasztása nemcsak a helyi gazdaságokat támogatja, hanem hozzájárul az egészséges étrend kialakításához, és az ökolábnyom csökkentéséhez is - írja az Agrárszektor.
Sütőtök
A sütőtök gazdag A-vitaminban, amely a látás és az immunrendszer egészségéért felelős. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, ami segíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben, valamint antioxidánsként is működik.
A kímélő és egészséges tök
A hagyományos tök többféle formában és méretben is elérhető, és különböző ételek alapanyagaként szolgál. A tök szintén magas rosttartalommal rendelkezik, amely elősegíti az emésztés egészségét, valamint a fogyókúrázóknak is nyerő alacsony kalóriatartalma miatt.
Szőlő
A szőlő gazdag C-vitaminban is, ami erősíti az immunrendszert, valamint káliumban, amely a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet. Hogy miként védi még az egészséget a szőlő, arról itt lehet olvasni.
Káposzta és kelkáposzta
A két zöldség gazdag C- és K-vitaminban, amelyek hozzájárulnak a csontok és az immunrendszer egészségéhez. A kelkáposzta különösen magas rosttartalmú, ami segít az emésztés javításában és a vércukorszint szabályozásában. Ezek a zöldségek emellett gazdagok antioxidánsokban.
Brokkoli
Kiváló C-vitamin forrás, amely elősegíti az immunrendszer erősítését, valamint magas a rosttartalma, ami javítja az emésztést. Emellett a brokkoli tartalmazza a szulforafán nevű vegyület előanyagait, amely bizonyítottan segít a szervezet méregtelenítésében, és csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.
Dió
Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dióban található E-vitamin antioxidánsként védi a sejteket, és hozzájárul a bőr egészségéhez. A dió kedvező hatásairól bővebben itt írtunk. A diófa levelének felhasználásáról pedig itt.
Így készíts magaságyást
A zöldségek nagy része termeszthető magaságyásban is. A magaságyásos termesztésnek nem csak az az előnye, hogy, nem kell hajolgatni, a kutya sem károsítja az ágyást. Mivel saját magad állítod össze a talajt, ezért a helyi szennyezett vagy rosszabb minőségű termőföldnek sem leszel kiszolgáltatva, és kontroll alatt tudod tartani a termesztést. Az így összeállított talajon az első években látványosan teljesítenek a növények. Néhány tanács a magaságyás készítéséhez.