Az ország észak-keleti területein kevésbé aggódnak a szilvatermés miatt
Fotó: Shutterstock

Nem mindenhol jó a szilva, de szatmári pálinka lesz elég

Az ország számos területén gyenge, esetleg közepes termést várnak szilvából a termelők. Azonban sokkal kedvezőbb a gyümölcs helyzete az ország észak-keleti részén, így nem kell aggódni a szatmári szilvapálinka miatt sem.


Jól alakult a szilvatermés Szabolcsban 

A legtöbb termelő elégedett az idei szilvaterméssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 1636 hektáron terem a gyümölcs. Kőrösi Gábortól, a penyigei Lekvárda manufaktúra üzemeltetőjétől megtudta a Szon, az áprilisi fagyok védett állapotukban érték a szilvafák virágait, valamint később a csapadék mennyisége is megfelelően alakult.

Az Olcsván ökológiai gyümölcstermesztéssel foglalkozó Horváth Ákos pedig arról beszélt, a nemtudomszilvafákon is rendben lehet az idei termés.

Nem volt fagy a legkényesebb időszakban, így a virágzáshoz, termékenyüléshez ideálisak voltak a körülmények. Ráadásul a május 15. és augusztus 14. közötti időszakban 180 milliméter csapadékot kapott az ültetvény, ami ugyancsak megalapozta a jó termést. Ahogy elnézem a roskadozó fáimat, a tavalyi termésemnek a duplájára számítok a másfél-két hét múlva kezdhető betakarítás nyomán. A termés minősége azonban még kérdőjeles, de bízom a legjobbakban

- nyilatkozta a termelő.

Azonban Batta Attila, a jándi Aranyszilva Pálinkafőzde vezetője arról számot be, a nemtudom szilvát sokan idő előtt kezdték leszedni. Pedig éretteb gyümölcsből jobb lekvár és pálinka főzhető. Viszont a lepotica fajtából jó és bőséges a kínálat.

Rosszabb képet mutatnak más vidékek

Ebben az évben két részre szakad az ország szilvatermés szempontjából. A termőterület szűk felét adó észak-keleti országrészben fajtától függően közepes vagy jó termést tapasztalunk, míg a termőterület bő felét adó Bács-Kiskun, Pest vármegyékben és a Dunántúlon általában gyenge, helyenként esetleg közepes a szilvatermés

- tájékoztatott néhány napja a FruitVeB szakértője

Ezért úgy számolnak, az átlagosnál valamivel gyengébb, 40-50 ezer tonna közötti össztermésre lehet számítani a gyümölcsből az idén Magyarországon.

A tavalyi évszázados aszály hatásait közvetetten tapasztaljuk, de minden bizonnyal hozzájárult az idei terméskiesésekhez ez is: tavaly a fáknak nem maradt elegendő energiája arra, hogy a termés kinevelése mellett még elegendő mennyiségű és jó minőségű virágrügyet képezzenek

- magyarázza az átlagosnál gyengébb szilvatermés okait a szakember.

Ne hagyd ki!