Megismétlődhet idén a megelőző évek jellemzően gyenge alma- és szilvatermése?
Fotó: Shutterstock

Idén vajon mennyi terem a magyarok kedvenc gyümölcséből?

Előrejelzést közölt az idén várható magyarországi alma- és szilvatermésről a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). Az elmúlt időszakban több gyenge éve is volt a két gyümölcsnek a hazánkban. Megmondták, idén folytatódhat-e a tendencia.


Átlagos termésre számítanak a legtöbb magyarországi almaültetvényen

20 564 hektáron termesztenek almát idén Magyarországon a FruitVeB adatai szerint, ami azt is jelenti, nagyjából megfeleződött a hazai almatermő területek mérete az ezredforduló után. Ebből nagyjából 6000 hektár áll ökológiai művelés alatt. Az ország almatermés-potenciálja jelenleg 600-650 ezer tonna évente. Az észak-keleti országrész adja a magyarországi almatermő felület körülbelül 80 százalékát.

Utoljára 2018-ban alakult jól a hazai almatermés – akkor 725 ezer tonnát tett ki, valamint további 50-100 ezer tonna betakarítatlan maradt a fákon a tároló- és egyéb kapacitások hiánya következtében. Ezzel szemben a 2019-2021-es időszakban az időjárási károk miatt 360 és 470 ezer tonna között mozgott almából az éves termés. 2022 pedig az elmúlt három évtized egyik legalacsonyabb számát hozta, 280 ezer tonnát, ami elsősorban szintén a szélsőséges időjárással volt magyarázható. Azonban a FuitVeB július közepén végzett felmérése alapján 2023 egy jó év lehet az almatermés szempontjából.

A termőfelület túlnyomó részét adó észak-keleti országrész almaültetvényeit nagyobbrészt megkímélték a súlyosabb tavaszi fagyok. A megporzásra és terméskötődésre kedvezőtlen hűvös, borús, fényszegény, szeles és csapadékos áprilisi időjárás részben már nem vagy nem olyan érzékenyen érintette az almaültetvények relatíve késői virágzását, így az almában jelentősebb terméskötődési, illetve terméshullási problémákat sem tapasztaltunk. Az időjárás május óta közel optimálisan alakul

- tájékoztatott a FruitVeB szakértője.

Azonban hozzátette, az átlagosnál több a vihar- és a jégkár, ami jellemzően nem mennyiségi, hanem minőségi kár. Tehát csökken az étkezési, de növekszik az ipari alma árualapja. Továbbá jelentősebb a varasodásfertőzés is, ami szintén az élelmiszeripari feldolgozás felé tolja a termést. Mindezek fényében idén 500-550 ezer tonna közötti almatermésre számítanak, melyből 400-430 ezer tonna lehet ipari, 100-120 ezer tonna pedig étkezési alma.

Rosszabb képet mutat a szilva

Szilvát idén 5848 hektáron termelnek Magyarországon (tíz évvel ezelőtt körülbelül 8000 hektáron voltak szilvafaültetvények). Egy átlagos évben 60-65 ezer tonna szilvatermés várható ekkora területről. Azonban elsősorban a kedvezőtlen időjárás miatt 2020-ban 25 ezer tonna volt a termés, 2021-ben pedig 40 ezer tonna. Viszont a tavalyi 60 ezer tonnás érték átlagosnak mondható. A felhasználás irányát tekintve a szilva nagyjából fele-fele arányban került a feldolgozóiparba és a frisspiacra 2022-ben.

Ebben az évben két részre szakad az ország szilvatermés szempontjából. A termőterület szűk felét adó észak-keleti országrészben fajtától függően közepes vagy jó termést tapasztalunk, míg a termőterület bő felét adó Bács-Kiskun, Pest vármegyékben és a Dunántúlon általában gyenge, helyenként esetleg közepes a szilvatermés

- ismertette az idei állapotokat a Terméktanács szakértője.

Ezért úgy számolnak, az átlagosnál valamivel gyengébb, 40-50 ezer tonna közötti össztermésre lehet számítani a gyümölcsből az idén Magyarországon.

A tavalyi évszázados aszály hatásait közvetetten tapasztaljuk, de minden bizonnyal hozzájárult az idei terméskiesésekhez ez is: tavaly a fáknak nem maradt elegendő energiája arra, hogy a termés kinevelése mellett még elegendő mennyiségű és jó minőségű virágrügyet képezzenek

- magyarázza az átlagosnál gyengébb szilvatermés okait a szakember.

Hozzátette, a lekvár vagy pálinka alapanyagául szolgáló szilva ára 90-120 Ft/kg között alakul. A magasabb minőségű hűtő- és konzervipari alapanyag 120-150 Ft/kg, a frisspiaci gyümölcs nettó termelői ára pedig 200-300 Ft/kg.

Ne hagyd ki!