Zöldségek és gyümölcsök a piacon
Fotó: Shutterstock

Még mindig drágulnak a zöldségek, mutatjuk az árakat

A friss nagybani piac árai azt mutatják, hogy még mindig nem érték el az árak csúcsát a zöldségek.


Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 18. héten megjelenő hazai primőr karfiol 635 forint/kilogramm leggyakoribb ára 67 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos heti árát. Az Olaszországból importált karfiol 660 forint/kilogramm ára 54 százalékkal volt magasabb.

Szezonálisan ugyan van csökkenő tendencia, de sokkal magasabb induló áron lépnek be a piacra a zöldségek.


A belpiaci tölteni való édespaprika kilogrammonként 930 (30–70 mm vállátmérő), illetve 1040 forint (70 mm+ méretkategória) leggyakoribb áron került a választékba, ami a tavalyi árat 26, illetve 8 százalékkal haladta meg.

A magyar lecsópaprikát 760 forint/kilogramm (+22 százalék) leggyakoribb áron árusították.

A megfigyelt héten az olaszországi import, csomós kiszerelésű sárgarépa 540 forint/csomó átlagáron került a piacra, szemben az egy évvel korábbi 300 forint/csomó árával, míg belpiaci csomós sárgarépa jellemzően nem szerepelt a kínálatban.

A hazai 6–9 cm-es méretkategóriájú fürtös uborka 900 forint/kilogramm leggyakoribb áron szerepelt a kínálatban, 29 százalékkal drágábban, mint 2022 18. hetében. A belpiaci kígyóuborka 600 forint/ kilogramm ára 26 százalékkal emelkedett.

A belföldi szamócát a vizsgált héten 2450 forint/kilogramm áron kínálták, ami 23 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a görögországi származású szamócát 1250 forint/kilogramm átlagáron (+30 százalék) lehetett megvásárolni.

A fajtajelölés nélküli hazai almát 310, a külpiaci származásút pedig kilogrammonként 438 forintért értékesítették.

A bor is drágul, de minimálisan

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 3 százalékkal 25,5 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2023. január–április között az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 13 százalékkal 24,6 ezer forint/hektoliterre emelkedett, míg a vörös- és rozéboroké 3 százalékkal 26,9 ezer forint/hektoliterre csökkent.

The Conversation

Ne hagyd ki!