A Decentraland-i metaverzum egy laptop képernyőjén, előtte egy ember egy okostelefont tart a kezében, aminek a képernyőjén a MANA kriptovaluta logója látszik
Fotó: Shutterstock

Őrület: már virtuális földekre is lehet jelzáloghitelt igényelni

A TerraZero Technologies vállalat hivatalosan is jóváhagyta a világ egyik első „metaverzum jelzálogkölcsönét” egy olyan ügyfél számára, aki egy virtuális telket akar vásárolni a Decentraland nevű platformon.


Az elsők közt

Ugyan az ügyfél kilétét és a megállapodás pénzügyi vonzatát nem hozták nyilvánosságra, a Web 3.0 (más néven metaverzum) technológiai vállalat tájékoztatása szerint a cég biztosította a finanszírozás nagy részét.

A jelzáloghitelek és a finanszírozási lehetőségek felgyorsítják a metaverzum fejlesztését és széleskörű elterjedését. Izgalommal tölt el minket, hogy ennek az új és izgalmas gazdaságnak az élére állhatunk.

-olvasható Dan Reitzik vezérigazgató a közleményben.

A TerraZero a közeljövőben metaverzum-ingatlanhirdetésekkel bővíti hivatalos weboldalát, ahol az érdeklődők kedvükre válogathatnak a virtuális földek között. A TerraZero a kölcsön visszafizetéséig bejegyzett tulajdonosként birtokolja a virtuális földterületet. Minden tranzakció az érintett digitális területtel, ingatlannal van biztosítva, ami NFT-ként jelenik meg.

Ez még csak a kezdet

Valójában csak idő kérése volt, hogy megjelenjenek az első „metahitelezők” a piacon. 2021-ben a digitális telkek forgalma meghaladta az 500 millió dollárt, ami átszámítva körülbelül 157,5 milliárd forintnak felel meg. Ágazati elemzők idén még nagyobb pénzdömpingre számítanak az innovatív ingatlanpiacon.

Az egyik legértékesebb ügyletet november végén ütötték nyélbe, amikor a Tokens.com kriptovaluta-befektető cég leányvállalata nagyjából 792 millió forintért megvásárolt egy virtuális telket a Decentraland-i metaverzumban.

A Decentraland a világ egyik első és legnagyobb, digitális életteret üzemeltető vállalata. A platform az ethereum blokkláncon üzemel. A Decentraland egy olyan online környezetet, egyfajta metarvezumot alkotott, ahol a felhasználók virtuális földeket vásárolhatnak, különböző digitális épületeket látogathatnak, és találkozhatnak más avatárokkal.

A Decentraland világában nagyjából 90 ezer virtuális telek található. A parcellákra a tulajdonosok kedvük szerint építkezhetnek, szolgáltatásokat nyújthatnak, termékeket árulatnak, sőt, még elő eseményeket is szervezhetnek. Egy ilyen telekre vett fel hitelt a TerraZero ügyfele is.

A tulajdonjogokat NFT-k, azaz nem-helyettesíthető-tokenek formájában vásárolják meg a felhasználók (ezekről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk). Decentraland saját valutával, pontosabban kriptovalutával rendelkezik, ami a MANA neve viseli. Csak és kizárólag MANA-val lehet a platformon vásárolni. Az egész rendszer úgy működik, mint egy felturbózott ingatlanpiac. A Tokens.com leányvállalata, a Metaverse Group 618 ezer MANA-t, akkori árfolyamon számítva több mint 792 millió forintot fizetett egy telekért.

Ne hagyd ki!