Pénzérmék egy ház makettje mellett.
Fotó: 123RF

Újabb kedvezményt kaphatnak a fiatal lakásvásárlók

A fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása érdekében lazíthatnak a hitelfedezeti mutató szabályain, ami évente akár 20 ezer ügyfél lakáshoz jutását könnyíthetné meg.


5-10 százalékpontos emelés?

Fontos könnyítést lengetett be az MNB a ma kiadott makroprudenciális jelentés publikálásával együtt: az elszálló lakásárak miatt a fiatalabb korosztály első lakáshoz jutásának támogatása érdekében lazíthatnak a hitelfedezeti mutató szabályain – számolt be a Portfolio.

A lakásárak emelkedése miatt a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó szabályozás által előírt önerő-szükséglet előteremtése problémát jelenthet egyes fogyasztói csoportoknak. Főként a fiatalabb korosztály esetében jellemző az, hogy az önerő előteremtése nehézkesebb számukra.

Az MNB vizsgálja, hogy milyen külföldi példák léteznek arra vonatkozóan, hogy számukra a lakásvásárlás elérhetősége javuljon. Számos országban alkalmaznak a hitelfedezeti mutatóra vonatkozóan kivételszabályokat, amik az első lakásvásárlók esetében magasabb limiteket engedélyeznek, az MNB vizsgálja, ezeket a hazai környezetben hogyan lehetne bevezetni.

Az MNB szerint a fiatalabb korosztályok esetén a HFM korlát első lakásvásárlókra vonatkozó, nemzetközi tapasztalatoknak megfelelő 5-10 százalékponttal való esetleges emelése évente akár 20 ezer ügyfél lakáshoz jutását könnyíthetné meg.

Mi is az a HFM?

A hitelfedezeti mutató (HFM) azt mutatja meg, hogy az adott ingatlan becsült forgalmi értékének maximum mekkora része teremthető elő hitelből. A HFM a jelenlegi jogszabályok szerint nem haladhatja meg a 80 százalékot, vagyis egy 40 milliós lakás esetében a bank legfeljebb 32 millió forint hitelt adhat, a többi részt önerőből kell hozzátenni.

Az október elején elindított zöld lakáshitel főbb tudnivalóit itt gyűjtöttük össze. Ebben a cikkben pedig azt foglaltuk össze, hogy mit kell tudni a CSOK-ról. Itt pedig a 0 százalékos CSOK-hitelről írtunk, amelyet azok tudnak igénybe venni, akik a CSOK mellett felveszik a legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitelt is. Írtunk arról is, hogy mi történik akkor, ha CSOK-nál nem születik meg a bevállalt gyerek. Ebben a cikkünkben arról olvashat bővebben, hogy a járvány alatt sem állt meg a lakáshitelezés.


The Conversation

Ne hagyd ki!