Például céges eszközök működését is elemzi a digitális modell
Fotó: Shutterstock

Sokszorosára nőhet a digital twin piaca

Az Ipar 4.0 megoldásainak a része a Digital Twin, azaz a Digitális Iker technológiája. A piaca jelenleg is jelentős, azonban a tanulmányok szerint több mint a tízszeresére nőhet az évtized végére.


Mi az a digitális iker?

A digital twin, azaz digitális iker kifejezés fizikai eszköz digitális modelljére utal. Azok felépítését és működését leíró specifikációkat tartalmaz. Például segít analizálni hogy hogyan, milyen hatékonyan működik egy eszköz egy adott helyzetben, vagy akár az egész életciklusában. Azonban a digitális iker megoldásait nemcsak a gyártóipar használja, hanem hasznosítják okosvárosok tervezésénél, illetve orvosok is, akik a segítségével jobban felkészülhetnek akár egy komplikáltabb műtétre.

Gyakran modellezik vele egész gyárak működését, azon belül az egyes eszközök munkáját. Egyebek mellett gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével elemzik a berendezéseket és a működési folyamatokat. Ezáltal próbálják optimálisabbá és biztonságosabbá, egyúttal költséghatékonyabbá tenni a működést.

Évente akár 40 százalékkal is bővülhet a digitálisiker-piac

A Digital Twins: Global Strategic Business Report című tanulmány szerint arra számítanak a szakértők, hogy a tavaly 9,1 milliárd dollárosra becsült digitálisiker-piac az évtized végére 126,6 milliárd dollárosra nőhet. Így a Research And Markets a 2022–2030-as időszakban 39 százalékos globális kumulatív éves növekedési rátával (CAGR) kalkulál az Ipar 4.0-s technológia terjedését tekintve.

Ők úgy látják, ez ilyen megoldások leginkább Kínában terjedhetnek el. Európában pedig elsősorban Németországban számítanak az erősödésére – teszi hozzá a HVG.

Hasonlóan számolt a Fortune Business Insights elemzőcég is. Igaz, ők 2022-re 8,6 milliárd dollárra becsülték a digitális iker piacának az értékét. Viszont a kalkulációjuk alapján 2030-ra elérheti a 137,67 milliárd dollárt, ami évente átlagosan 42,6 százalékos növekedési rátát jelent.

Magyar szakértő

Egyébként a digitális iker által is hasznosított gépi tanulás és mesterséges intelligencia (MI) egyik legnagyobb szakértője magyar. Sőt, a napokban jelentették be, hogy egy céget alapítanak Elon Muskkal xAI néven. A vállalat MI-s megoldásokkal foglalkozik. A honlapjuk szerint a céljuk, hogy "megértsék az univerzum valódi természetét".

A cég mögött álló csapatból több név is publikus. Ők korábban olyan neves vállalatoknál dolgoztak, mint például a DeepMind, az OpenAI, a Google Research, a Microsoft Research, a Twitter és a Tesla. Továbbá olyan projektek fűződnek a neveikhez, mint az AlphaCode, az OpenAI GPT-3.5, vagy a GPT-4 chatbotjai. Mindezért Musk olyan cégeket tekinthet az xAI versenytársának, mint az OpenAI, a Google és az Anthropic, amelyek a ChatGPT, a Bard és a Claude chatbotmodellek mögött állnak.

A 12 tagú alapító kutatócsapat névsorának a magyar szereplője Christian Szegedy. Szegedy a budapesti Fazekas gimnáziumban, majd az ELTE matematika szakán tanult. A mesterszakot a Bonni Egyetemen végezte, és ott szerezte a doktoriját is alkalmazott matematikából. Az egyetem után a kutatói karrierjét a kaliforniai Cadence Design Systemsnél folytatta, majd öt évvel később, 2010-ben a Google-höz került. Az utóbbinál elsősorban számítógépes látással, gépi tanulással, mély tanulással és más, mesterséges intelligenciához kötődő területekkel foglalkozott.

Ne hagyd ki!