A Google színes logója kivilágítva egy sötét háttér előtt, a cég jó üzletet kötött a CME-vel
Fotó: Unsplash

Olyan üzletet kötött a Google, amivel legyőzheti az Amazont

A Google egymilliárd dolláros befektetésről állapodott meg a CME csoporttal. A társaság cserébe olyan alkut kötött a keresőóriással, amelynek köszönhetően az versenyelőnyre tehet szert az Amazon-nal és a Microsoft-tal szemben.


Nagy előrelépés

A Google és a CME 10 évre szóló megállapodást kötött egymással, ennek értelmében a keresőóriás egymilliárd dollár értékben szavazati jog nélküli, átváltható, elsőbbségi részvényeket vásárolt a csoportból. „Viszonzásul" a tőzsdeüzemeltető a teljes digitális kereskedelmi hálózatát átköltözteti a Google felhőalapú szolgáltatásába, a Google Cloud-ba. A technológiai óriás felhőalapú üzletágának hatalmas győzelmet jelent az egyezség ,mert komoly harcot vív az Amazon-nal és a Microsoft-tal a jövedelmező Fortune 500-as cégekkel kötött szerződésekért. Továbbá az ügylet a pénzügyi szolgáltatási szektorban is megerősíti a Google jelenlétét, a CME-nek pedig segíthet abban, hogy több piaci szereplőhöz juttassa el termékeit, optimalizálja a költségeit, valamint korszerűsítse az IT-infrastruktúráit és egyéb műveleteit.

Éleződik a verseny

Az elmúlt években elképesztően nagy verseny alakult ki a felhőalapú szolgáltatások iparágában, amit remekül példáz a Microsoft, az Amazon és a Pentagon esete. Történt ugyanis, hogy az USA Védelmi Minisztériuma néhány évvel ezelőtt kiírt egy pályázatot a számítógépes hálózatainak fejlesztésére. A 10 milliárd dolláros, JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) névre keresztelt projektet 2019-ben a Microsoft nyerte meg. A Microsoft vállalta, hogy a Pentagon korosodó informatikai rendszerét egy modern, felhőalapú infrastruktúrával korszerűsíti, amely alkalmas a szigorúan titkos információk megfelelő tárolására. A Microsoft az ajánlatát egy mesterséges intelligencia alapú, kifejezetten a katonaság számára fejlesztett elemzőszoftverrel erősítette volna. Amikor 2019-ben kiderült, hogy a Microsoft nyerte meg a JEDI-t, az Amazon azonnal jogi útra terelte az ügyet. Azzal vádolta a Pentagont, hogy politikai okok miatt döntött a Microsoft javára. A jogi hercehurca miatt a JEDI azóta sem lépett érvénybe, és az helyzet, hogy már nem is fog. A Pentagon ugyanis bejelentette, addig húzódott az ügy, hogy a JEDI tervezete időközben elavult.

A Pentagon a döntésével egyidőben bejelentette, hogy hamarosan y új pályázatot ír ki Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) néven. Ez is egy többmilliárd dolláros, öt évre szóló megbízatás lesz. Kérdés, hogy a három nagy esélyes, a Google, az Amazon és a Microsoft közül ki lesz a befutó.

Ne hagyd ki!