Úgy tűnik, nem minden megoldás olyan fenntartható, amennyire a gyártói hangoztatják
Fotó: Shutterstock

Nem sci-fi a műanyagmentes lemosható csomagolás

Új amerikai fejlesztés forradalmasíthatja az élelmiszerek tárolását: a műanyag nélküli, lemosható csomagolás. A spray-on eljárás előnyei közé tartozik a fentarthatósága, az ételek meghosszabbodó szavatossági ideje, így az élelmiszer-biztonság növelése is.


Új technológia forradalmasíthatja az élelmiszer-csomagolást

Az ételre fújható és lemosható, illetve lebomló csomagolást fejlesztettek ki a Rutgers és a Harvard Egyetem tudósai. A technológia a termékek élettartamát is meghosszabbíthatja, csökkentheti a műanyag-felhasználást és az ételpazarlást, valamint növelheti az élelmiszerbiztonságot – írja a Store Insider.

35,7 millió tonna műanyagot termelt csak az Egyesült Államok 2018-ban. Ennek a 75 százaléka - jelentős részben csomagolóanyagok - hulladéktárolókba került. Az új technológia ezt a mennyiségét csökkentheti jelentősen.

A fejlesztés alapja, vagyis a spray-on csomagolás fő összetevője az általában tabletták bevonataként szolgáló pullulán. A segítségével képzett szerves polimerekből (és nem toxikus anyagokból) készült réteget vízzel is el lehet távolítani.

Azonban újabb vizsgálatokat igényel annak a megerősítése, hogy nem keletkeznek káros anyagok, amikor a borítás a vízzel érintkezik. Az új csomagolásfajta a fejlesztés korai szakaszában jár. Több fejlesztő dolgozik rajta, hogy minél költséghatékonyabb és fenntarthatóbb legyen a termék. Ennek ellenére valószínű, hogy többletköltségei lesznek a korábbi csomagolóanyagokhoz képest.

Nem valószínű, hogy egyeduralkodóvá válik a piacon

A fejlesztéssel kapcsolatban Ritva Krist, a természetes anyagokból fenntartható csomagolásokat előállító német Traceless startup marketing menedzsere megjegyezte, hogy ígéretes és várhatóan nagy hatású találmányról van szó. Azonban nem lehet csak egy megoldásra támaszkodni a műanyag-csomagolásoktól való megszabaduláshoz. Ráadásul nem minden alternatív megoldás olyan fenntartható, amennyire a gyártóik hangoztatják.

Például az Egyesült Királyságban lebomló csomagolásként megjelölt bioműanyagok 60 százaléka nem bomlik le teljesen természetes körülmények között egy friss kutatás szerint. Emellett ezen termékek fentartható jelzése nem azt jelenti, hogy kevesebb energiával készülnek, mint klasszikus társaik. Számos lebomló csomagolás és bioműanyag előállítása több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a hagyományos műanyag-előállítás. Mindezek miatt is fontos, hogy átláthatóbbá váljon a műanyag-alternatívák körüli kommunikáció és marketing.

A hínárból készült csomagolás is valóság

Számos kutató keresi a műanyagok fenntartható alternatíváit világszerte. Például a Notpla startup alapítói hínárból és egyéb növényekből készült csomagolásokkal kísérleteznek. Ezek természetes, biológiailag lebomló anyagok. Az ezekből készült tárgyak például folyadék vagy étel tárolására is alkalmasak lehetnek.

36 ezer sportitalos üveget és egymillió ételes dobozt készített a cég 2014 óta. A jövőben több mint százmillió műanyag bevonatú edényt helyettesíthetnek Európa-szerte a termékeikkel.

A grandiózus projektben a segítségükre van, hogy elnyerték a brit Vilmos herceg Earthshot díját a „Hulladékmentes világ építése” kategóriában. A jutalmuk egymillió font, azaz nagyjából 460 millió forint, amit a további bővülésükre fordíthatnak.


Ne hagyd ki!