Grafika egy műanyagból virágot gyártó képzeletbeli üzemről

A zöld ipar gazdasági jelentősége világszerte egyre nagyobb. Magyarországon az ágazat még éppen, hogy csak kiépülőben van.


​A körforgásos gazdaságról

A zöld gazdaság három pillére a természetvédelem, a megújuló energiaforrások használata, és a hulladékgazdálkodás optimalizálása, amelyeket a körforgásos gazdaság alapjába kellene betonozni. Ezen szemlélet egyelőre hiányzik a magyar zöld ipari rendszerből, de talán most vagyunk szemtanúi az egységesedés lassú folyamatának. A körforgásos gazdaság a tartósabb termékek gyártására épül, amelyeket sokáig tudunk használni, majd később újra tudjuk hasznosítani más formában. Cél az is, hogy minél kevesebb hulladék képződjék, de a keletkező szemét is kezelhetővé váljon. Az EU 2050-re felmutatná a klímasemlegességi világbajnokság aranyérmét, amihez az Európai Bizottság célkitűzései az irányadók. A hatékony szelektálás, a 70%-os arányú újrahasznosítás, a hulladék felére csökkentése a fő csapásirányok, összességében pedig a fogyasztás mérséklése.

​Hulladékgazdálkodási reform

2023-tól a MOL GROUP felel a hulladék begyűjtéséért Magyarországon, a terv pedig az, hogy a szemétszállítási kapacitáson változtatnak, a hulladékgazdálkodási trendek hibáit kikalapálják. A következő 35 évben lesz erre lehetőségük. A társaság az újrafeldolgozott hulladék mennyiségét duplázná meg 2030-ig. Tervezik a szomszédos országokban már működő visszaváltós rendszer bevezetését, a hulladékválogatás hatékonyabbá tételét. A jelenleginél több hasznos anyagot nyernének ki a szemétből, amiből többek közt olyan szuper dolgokat gyártanának, mint a gumibitumen, amely a MOL strapabíró, saját innovációja az útburkolásra. Ezen felül ott van még a jövő legnagyobb ígérete, a karbonsemleges zöld hidrogén, amelynek gyártására (évi 1600 tonna mennyiségben) a MOL még áprilisban tett vállalást. A gyártási technológia és a végtermék is zöldebb lehet általa. A technológia az éghajlatváltozásra és az energiafüggőségre is megoldás lehet a cég szerint.

​Sütőolajat pénzért

A MOL kutakon évek óta le lehet adni az élővilágban komoly károkat okozó sütőolajat, amit az olajtársaság újrahasznosít. Ám nem a MOL az egyetlen érdekelt ebben az üzletágban. A CseppetSem! olajgyűjtő program nagyszerű példa arra, hogyan lehet hatékony egy rendszer úgy, hogy a természetet védi és ösztönzi a használt olaj leadását. Olyan hulladékgyűjtőket telepítenek országszerte, amelyekbe használt sütőolajat lehet leadni, így jön össze évente 1000 tonna étolaj, amelyet újrahasznosítanak. Cserháti László programvezető elmondása szerint az önmagát önerőből fenntartó program a 17 éves Biotrans Kft.-vel a háta mögött működik. Jelenleg 1250 településen található meg a 2600 sárga gyűjtőedényük iskolákban, önkormányzatoknál, kereskedelmi cégeknél vagy épp civil szervezeteknél.

Ami pedig a legmenőbbé teszi a szerveződést, hogy a gyűjtőpontok helyi közösségeit egy olyan programmal támogatják, amely a begyűjtött olaj után pénzzel jutalmaz. A kismarosi óvoda például a 22 hónap alatt összegyűlt olajmennyiség után 125 ezer forinttal lett gazdagabb. 32 éve űzi az ipart itthon a Biofilter Kft. családi vállalkozás is, ők 4500 partnerrel gyűjtenek évi 5-6000 tonna olajat az országszerte cirkáló flottájukkal. Deák György vezérigazgató szerint a lakosság és az ipar is nyitott a zöld megoldásokra, ezért is éri meg fenntarthatósági célú vállalkozást indítani.

​Az étel nem hulladék!

Az ételmentést nem úgy kell elképzelni, hogy az étteremben visszaküldött moslékot valaki összeönti egy nagy, közös tupper dobozba, majd szétosztja az éhezők közt. A szabály szerint az el nem adható, de még kifogástalan állapotban lévő élelmiszert lehet megszerezni jelentős kedvezménnyel vagy ingyen. A kiosztás fő felelőse az Élelmiszerbank, de szükség van arra, hogy a piac réseit is betömje valaki. Ilyen törekvései vannak a Food not Bombs magyarországi csapatának, a Bike Maffiának és a korábban a Cápák között című TV-műsorban szereplő Munch csapatának. A Munch PR & CRM managere, Belayane Najoua szerint a zöld megoldásokra egyre nyitottabbak a vendéglátóhelyek és a lakosság is. Persze ebben közrejátszik a növekvő infláció, és mivel a napi muncholással több tízezer forintot is lehet spórolni havonta, az applikációjuk sűrűn pörög. A csapat tagjai egyébként szemtelenül fiatalok, és megdöbbentően tudatosan tervezik a cég mindennapjait. Ügyfeleikhez rugalmasan állnak, rendszerük hatékony. A Facebookon 45 ezer embert, az app frissen lefejlesztett új verzióján belül 280 ezer felhasználót már megmozgattak. Két év alatt összesen 230 ezer ételcsomagot mentettek meg, ezzel 622 tonna szén-dioxidot spóroltak.

​Viszik, mint a napelemet

Optimális esetben egy országban többféle megújuló energiaforrásra kellene támaszkodni. Sajnos a magyar szabályozások jelenleg ellehetetlenítik a szélerőművek telepítését, holott a turbinák költsége 2022-ben sokkal alacsonyabb, mint eddig bármikor. A hatályban lévő kormányrendelet szerint lakott területtől 12 kilométerre lehet csak telepíteni szélerőművet. Ez az EU-n belül egyedülállóan nagy és indokolatlan távolság nem is teszi lehetővé a jelenlegi turbinaparkok bővítését. Marad tehát a napenergia.

20 évvel ezelőtt 2-3 cég foglalkozott Magyarországon napelemek telepítésével. Ahhoz, hogy az igényeket valamennyire lefedjék, ma már több mint 2000 cég kínálja a szolgáltatást. A lakosság és a beruházó cégek ugyanis felismerték, hogy hosszú távon a napelem telepítése megéri. A Wagner Solar Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója, Házi Ádám adatai szerint kilenc év alatt 94-szer annyi kapacitást építettek be, mint korábban. “Míg 2012-ben 12 MW-ot ért el a teljes napelemes kapacitás hazánkban, addig 2021-ben már 1125 MW volt a hálózatra kapcsolt rendszerek összteljesítménye” - számolta ki a kereskedelmi igazgató, hozzátéve, hogy a megtérülési idő is lecsökkent, cégek esetén ez akár 2 év is lehet. Például egy 50 VA csatlakozási háztartási kiserőműnek számító rendszer bekerülési költsége nagyságrendileg 20 millió Ft + Áfa, a várható éves teljesítmény, ezt egyenáramú oldalon túlméretezve 65 kWp napelem teljesítménnyel 75-80 MWh lesz, ami a jelenlegi piaci árakkal számolva (150-200 Ft/kWh) körülbelül 2 éves megtérülést jelent még pályázat nélkül is, és utána még 20-30 évig termel, valamint költséget csökkent a rendszer” - hozta a számokat a szakember. A Tiszta Energiák Kft. ügyvezető igazgatója Dr. Mokry Tamás úgy látja, a vállalatok érdeklődése azért is nőtt, mert már teljesen piaci áron veszik az áramot, 2022-ben lejártak a régi energia beszerzési szerződések. Így amit eddig mondjuk 20kw/h áron vásároltak, most akár 200 forint körüli összegen veszik.

​Állami keresletélénkítés

A napelemek telepítésének elvégzésére pár éve 3-4 hónapot kellett várni, ma ez 7, extrém esetben 12 hónap is lehet, főleg az inverterhiány miatt. A 25-30%-os áremelkedés pedig részben az állami támogatásnak is köszönhető. dr. Mokry Tamás szerint az organikusan fejlődő piacba állami támogatásokkal óvatosan kellene belenyúlni, mert egy ilyen lépés extra keresletlökéssel jár. Ő a kamattámogatott hitelt magasztalja, szerinte ez lenne az egészséges konstrukció.

A hivatalos adatok alátámasztják a piaci szereplők robbanásszerű keresletnövekedésről szóló beszámolóit. Az állami napelem pályázat első ütemét ugyanis soha nem látott érdeklődés kísérte. A technológiai és Ipari Minisztérium adatai szerint több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 22 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal, akik megkezdhetik a beruházás megvalósítását, amely során szállítói vagy támogatási előleg igényelhető. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul. Aki az első ütemben nem nyújtott be pályázatot, de szeretne élni a támogatási lehetőséggel, annak még lesz erre alkalma a második ütemben, ugyanis azt a forrást, amit az első ütemben nem helyezünk ki, idén november végén meghirdetik – ígéri a tárca.


Ne hagyd ki!