Viszont hangsúly van az energiahatékonysági beruházásokon
Fotó: Shutterstock

Kevésbé érdekli a klímaváltozás a túlélésért küzdő cégeket

A magyar vállalkozások jelentős részének vannak környezetvédelmi céljai, azonban kevésbé érdekli őket a klímaváltozás most, amikor a túlélésükért küzdenek – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt (GKI) egyik friss kutatásából.


Kevésbé hangsúlyos a környezetvédelem

A hazai vállalkozások többsége érzékeli a klímaváltozást, valamint a cégek 50 százalékának környezetvédelmi céljai is vannak, szemben a 41 százalékos uniós átlaggal. Ennek ellenére csupán 18 százalékuk támogat környezetvédő projekteket, ami kevesebb mint az uniós átlag fele – derült ki a GKI egy új kutatásából.

A kutatóintézet szerint a magyarországi iparági szerkezettel, a cégmérettel, valamint a forráshiánnyal függhet össze, hogy a hazai vállalkozások csupán 15 százalékának van környezetvédelmi szakértője, amíg ez az érték átlagosan 23 százalék az Unióban.

Az eu-s átlaggal viszont nagyjából megegyezik azon cégeink aránya (36 százalék), amelyek energiahatékonysági beruházásokba fogtak. Az összes hazai fejlesztés nagyjából 11 százaléka erre irányul, amíg az Unióban 8 százalékos ez az érték.

Mindezek azt jelzik, hogy a hazai vállalkozások kevés motiváló erőt látnak a környezetvédelmi erőfeszítésekre, illetve kevéssé érzékelik a klímaváltozás hosszabb távú hatásait, mert többségük a túlélésért küzd a jelenlegi gazdasági környezetben

– vonta le a következtetést a közleményében a GKI.

A környezettudatosság a nagy cégek luxusa?

Júliusban írtunk róla, hogy a nagyvállalatok jobban ügyelnek a fenntarthatóságra, mint a kisebbek, de a tevékenységeik alapján is látszanak különbségek a környezettudatosságban.

A hazai vállalatok túlnyomó része törekszik a környezetterhelés csökkentésére. 56 százalékuk gyakran, 32 százalékuk esetenként tesz valamit, például szelektíven gyűjti a hulladékot vagy energiatakarékos égőkkel világít. Főleg a 150 és 250 fő közötti cégek aktívak ebben a tekintetben, tevékenység alapján pedig a kereskedelmi és az üzleti szolgáltatók. Összességében ugyanakkor az ipari cégek a leginkább környezettudatosak, csupán 4 százalékuk nem tesz semmit a környezetért.

Vállalatméret szerinti bontásban hasonló az EMAS vagy ISO 14001 (környezetközpontú irányítási rendszer) tanúsítvánnyal rendelkezők megoszlása is, hiszen ebben ugyancsak a nagyobb cégek járnak az élen 70 százalék fölötti aránnyal, miközben az átlag 25 százalék. A 11 főnél kevesebbet foglalkoztató cégeknek mindössze 11,5 százaléka rendelkezik tanúsítvánnyal, bár ennek megszerzése és megőrzése jelentős munkát igényel. Tevékenység alapján ebben a körben is az iparvállalatok vezetnek 47 százalékkal.

A GKI úgy véli, hogy a kisvállalkozások környezetvédelmi erőfeszítéseit jobban kell támogatni, mivel számukra kevésbé látható ezen tevékenységek megtérülése, hiszen jellemzően csak esetenként foglalkoznak a környezet védelmével. A multinacionális cégek körében ezek a szempontok egyre népszerűbbek, viszont inkább csak a nagyobb cégek követik a példájukat.

Ne hagyd ki!