Sokakat zavar az új megoldás
Fotó: Shutterstock

Zavar a rögzített kupak a PET-palackon? Ezért van rá szükség

Jónéhány fogyasztó nem örül a módosításnak. Azonban úgy tűnik, az új megoldás meg fog maradni, hiszen környezetvédelmi okai vannak.


Környezetvédelmi okok miatt rögzítik a kupakokat a palackokhoz

Az Európai Unió 2019-ben fogadta el azt az irányelvet, amely környezetvédelmi okokra hivatkozva előírja, hogy 2024 júliusától az egyszer használatos műanyag palackok kupakjai nem lehetnek eltávolíthatók a nyaktól. Ennek eredményeképpen már 2023 elején megjelentek a piacokon a módosított üdítőspalackok.

Az új kialakítás miatt a kupak és a palack együtt marad. Ez csökkenti az elveszett vagy eldobott palackkupakok számát, növeli a higiéniai biztonságot, valamint elősegíti az újrahasznosítást.

A Vg megjegyzi, a Coca-Cola már 2021-ben elkezdte használni az újtípusú kupakot, melyet először Németországban és Spanyolországban teszteltek, majd Európa többi részére is kiterjesztettek. Azonban az új megoldás nem nyerte el számos fogyasztó tetszését. Sokan panaszkodnak amiatt, mert úgy tapasztalták, öntésnél/ivásnál zavaró a kupak, valamint nehézkes visszazárni.

Ráadásul a változtatás jelentős költségeket jelentett az italgyártóknak. Az új kupakok előállítása több műanyagot igényel, valamint a palackozók gyártósorait is át kellett alakítani miattuk.

Kevés céghez köthető a nemzetközi műanyagszennyezés jelentős része

Egyébként a Kaliforniai Egyetem Riverside-i kutatócsoportja Wing Cowger vezetésével, 1,87 millió darab hulladékot vizsgált meg, amelyeket 2018 és 2022 között gyűjtöttek össze 84 országban. Az elemzésből kiderült, a műanyaghulladék 24 százaléka öt globális vállalathoz köthető, melyek közül négy élelmiszeripari, egy pedig dohánygyártó cég.

A kutatók szerint a legtöbb szemét mögött a Coca-Cola állhat, őket követheti a PepsiCo, a Nestlé, a Danone, valamint az Altria (korábbi nevén Philip Morris).

A kutatók tanulmánya hangsúlyozza az egyszerhasználatos csomagolások fokozatos kivezetésének és a hulladékgazdálkodási rendszerek átfogó reformjának a fontosságát, a terméktervezéstől az újrahasznosíthatóságig.

A felmérést végző szakértők szerint eredetvisszakövethetőséget segítő adatbázisokat és szabványokat kellene létrehozni. Emellett széles körben bevezetni a visszaváltható üvegek és műanyag palackok rendszerét.

Ne hagyd ki!